ГоловнаСвіт

Польща вимагає вибачень від США

За коментарі Обами про Голокост.

Польща вимагає вибачень від США
архивное фото
Фото: znato.kiev.ua

Польща вимагає від США вибачень за обмовку про Голокост, якої припустився президент США Барак Обама.

Про це повідомляє Reuters 30 травня.

Дипломатичний скандал виник після виголошення Обамою промови під час вручення вищих нагород країни. Одна з нагород посмертно дісталася бійцеві польського опору Янові Карському, який поширював правду про злодіяння нацистів на території Польщі. Говорячи про часи Другої світової війни, Обама необережно вжив фразу про "польський табір смерті", маючи на увазі нацистський концтабір у Польщі.

Голова МЗС Польщі Радослав Сікорський звинуватив президента США в невігластві і зажадав офіційних вибачень.

"Білий дім перепросить за обурливу помилку. Шкода, що неуцтво і некомпетентність затьмарили таку важливу церемонію", - заявив він.

У своєму першому коментарі в середу вранці Сікорський додав, що він підозрює Обаму в умисній образі і звинуватив у "серйозній помилці" спічрайтерів і прес-службу Білого дому.

Залагодити непорозуміння намагався представник адміністрації Томмі Вітор. За його словами, йдеться про просту обмовку. У Вашингтоні нагадали, що Обама відвідував те місце у Варшаві, де знаходилося єврейське гетто, знищене нацистами. Втім, Польща не повважала таке вибачення достатніми і пообіцяла, що вже вдень із спеціальною заявою на цю тему виступить прем'єр-міністр Дональд Туск.

До 1939-го року в країні жили 3,3 млн євреїв. Вони потрапили до числа загиблих під час Другої світової війни, що становить майже 6 млн осіб.

Зараз у Варшаві на стадії будівництва новий музей, присвячений історії польських євреїв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram