ГоловнаСвіт

У Стамбулі реконструюють Великий Базар

98% території ринку належать 3 900 приватним власникам магазинів.

У Стамбулі реконструюють Великий Базар
Фото: blackseanews.net

Реконструкція знаменитого історичного Великого Базару в Стамбулі почнеться 2013 року.

Це буде перше масштабне відновлення базару за всю його 550-річну історію. Воно обійдеться муніципалітету, за попередніми оцінками, у 86,5 млн євро.

Виступаючи на прес-конференції в середу, мер стамбульського муніципалітету Фатіх Мустафа Демір повідомив, що заплановано відреставрувати 3 600 магазинів, 38 старовинних крамничок і 66 вулиць Великого Базару.

"Спершу буде обрано нову раду керуючих Великого Базару, а потім крок за кроком розпочнеться реконструкція. Усього відновлювальні роботи охоплять територію 110 868 кв. метрів", - розповів мер.

98% території ринку належать 3 900 приватним власникам магазинів, які повинні внести певну суму до бюджету проекту, кожен - залежно від площі свого магазину.

За словами мера, реконструкцію Великого Базару задумали ще якийсь час тому, але інцидент, що стався під час зйомок останнього фільму про Джеймса Бонда, змусив муніципалітет поквапитися з її реалізацією.

Проблеми Великого Базару накопичувалися тривалий час.

"Ми розкритикували знімальну команду фільму про Джеймса Бонда, хоча в іншому вона вела зйомки дуже акуратно. Але значно більшої шкоди завдали базару ми самі, не дбаючи про нього належно. Великий Базар давно вже має проблеми із системою вентиляції, інфраструктурою та станом даху. Крім того, були серйозні проблеми з адміністрацією", - розповів пан Демір.

"Дах виглядає так, наче по ньому проїхалася величезна вантажівка, зруйнувавши значну його частину. Раніше дах складався з окремих невеликих куполів. Але після військового перевороту 1980-го року його повністю покрили черепицею. Ми або доведемо до ладу те, що там зараз є, або повернемо даху його історичний вигляд. Остаточне рішення ухвалить Рада пам'яток", - повідомив мер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram