ГоловнаСвіт

Війська Африканського союзу забезпечили гуманітарний коридор у Сомалі

У гуманітарному коридорі перебуває найбільша концентрація переселенців у світі.

Війська Африканського союзу забезпечили гуманітарний коридор у Сомалі
архивное фото
Фото: http://fenomen.ws

Африканський союз (АС) і сомалійські урядові війська забезпечили коридор для постачання гуманітарної допомоги між Могадішо та колишнім оплотом повстанців неподалік від столиці, отримавши контроль над територією, де мешкає близько 400 тис вимушених переселенців.

Про це повідомляє Reuters 28-го травня.

Місія Африканського союзу в Сомалі (АМІСОМ) і сомалійські війська в п'ятницю 25-го травня захопили місто Афгойе, раніше захоплене бойовиками угрупування "Аль-Шабааб", яке пов'язане з "Аль-Каїдою". Пізніше, в результаті спільної операції, вони взяли під свій контроль Елаша Бійаха - останній оплот "Аль-Шабааб", що залишився в 30-кілометровому коридорі. Таким чином, АМІСОМ і війська Сомалі убезпечили територію для груп гуманітарної допомоги. Повстанці використовували Афгойе як стратегічну базу для нерегулярних нападів на столицю Сомалі.

У гуманітарному коридорі на північний захід від Могадішо, як вважають, перебуває до 400 тисяч вимушених переселенців. Це найбільша концентрація переселенців у світі, що має дуже обмежений доступ до гуманітарної допомоги.

Агентство ООН у справах біженців (УВКБ) заявило в п'ятницю, що близько 6200 тисяч людей були вимушені залишити свої будинки внаслідок бойових дій в Афгойе.

"Тижнева операція... призвела до вільного потоку громадян між Афгойе і Могадішо, а також надала гуманітарним організаціям можливість доступу до області. Раніше "Аль-Шабааб" заважала групам допомоги допомагати людям, які перебувають у (гуманітарному) коридорі", - повідомляє АМІСОМ.

"Аль-Шабааб" вела криваву п'ятирічну кампанію з повалення прозахідного уряду Сомалі і нав'язувала свою сувору інтерпретацію ісламського права (шаріату). Повстанське угрупування продовжує утримувати ділянки в центральних і південних районах Сомалі, але кенійські й ефіопські війська, які почали вторгнення в Сомалі на підтримку уряду в облозі, витіснили його з деяких районів.

Сомалійська республіка загрузла в хаосі відтоді, як воєначальники скинули президента Мохаммеда Сіада Барре 1991-го року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram