ГоловнаСвіт

В Ірані виявили сліди високозбагаченого урану

Бити на сполох із цього приводу поки рано.

В Ірані виявили сліди високозбагаченого урану
Завод в Фордо
Фото: http://lenta.ru

Міжнародні спостерігачі від МАГАТЕ знайшли в Ірані сліди урану, збагаченого до рівня 27%.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на дипломатичне джерело.

Такий рівень збагачення суттєво перевищує 20%, необхідні для отримання ізотопів, які використовують в онкології для опромінення ракових клітин. Іран раніше заявляв, що не має наміру збагачувати уран вище медичного рівня.

За словами джерела, бити тривогу з цього приводу поки рано, оскільки отримання урану, збагаченого до 27 відсотків, могло бути виробничим браком, а не навмисним актом. Попри те, МАГАТЕ вже звернулося до Тегерану за роз'ясненнями щодо своєї знахідки.

Підозрілі показники було отримано в районі підземного ядерного комплексу в Фордо - заводу зі збагачення урану, добре захищеного від можливих ударів із повітря. Закриття цього об'єкта є одним із ключових вимог Заходу, який підозрює Тегеран у розробці ядерної зброї.

Для виробництва такої зброї потрібен уран, збагачений до рівня 90% і вище. Іран, володіючи сучасними центрифугами, може збагатити уран до такого рівня в порівняно короткі строки, що викликає велику стурбованість на Заході і в Ізраїлі.

Новина про знахідку надійшла наступного дня після закінчення переговорів щодо іранської ядерної програми в Багдаді. Представники Тегерана і країн "шістки" (постійні члени СБ ООН плюс Німеччина) обговорювали шляхи вирішення кризи, яка триває, проте так і не змогли прийти до якої-небудь угоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram