ГоловнаСвіт

Берлусконі пропонує ввести всенародні вибори президента Італії

Екс-прем'єр Італії ухилився від відповіді, чи претендуватиме він на всенародне обрання.

Берлусконі пропонує ввести всенародні вибори президента Італії
Фото: EPA/UPG

Екс-прем'єр Італії Сільвіо Берлусконі в п'ятницю представив проект політичної реформи, яка дозволяє громадянам країни безпосередньо вибирати президента.

Нині, згідно з чинним на Апеннінах законодавством, главу держави обирають не під час прямих виборів громадян, а на спільному засіданні палат парламенту Італії, термін його повноважень - сім років. При цьому Італією фактично керує прем'єр-міністр, але роль президента дуже значна: він є гарантом національної єдності та дотримання конституції. Повноваження чинного президента країни Джорджо Наполітано закінчуються в травні 2013 року.

Берлусконі сказав на прес-конференції в Римі, що його партія "Народ свободи" (НС) пропонує проводити прямі вибори президента країни, оскільки, як він вважає, порівняння останніх подій у Франції та Греції показало, що система, яка діє у Франції, гарантує "керованість" країною.

"Самі громадяни своїм голосуванням повинні вирішувати, хто буде президентом Республіки. Чи хочемо ми опинитися в такі ситуації, як Афіни, де бачимо некерованість, чи як у Парижі, де тільки-но обраний президент узяв ситуацію, в тому числі і на міжнародному рівні, в свої руки? Відповідь очевидна", - сказав Берлусконі, який тривалий час після своєї відставки в листопаді минулого року з поста прем'єр-міністра не проводив великих прес-конференцій.

Він зазначив, що НС збирається запропонувати саме "французьку модель", яка передбачає два тури президентських виборів.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи претендуватиме він у разі запровадження цієї реформи на президентський пост, Берлусконі відповів: "Я зроблю те, що мені скаже партія. Це не мої амбіції, але в мене є обов'язки, які не можна ігнорувати".

Своєю чергою, секретар НС Анджеліно Альфано зазначив, що Італія потребує модернізації, а їхня партія пропонує найбільшу в історії модернізацію італійської системи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram