ГоловнаСвіт

Держслужбовці Норвегії страйкують

Страйк проходить уперше за останні 28 років.

Держслужбовці Норвегії страйкують

Державні службовці Норвегії, чиє економічне зростання перебуває у вкрай активному стані, вперше за 28 років оголосили страйк у четвер після того, як зірвалися переговори щодо підвищення заробітної плати.

Про це повідомляє Reuters 24 травня.

Страйк призвів до закриття шкіл, дитячих та інших державних установ.

У безстроковому страйку спочатку взяли участь 25-30 тисяч із 600 тисяч осіб, які працюють у центральних і місцевих органах влади, але очікують, що кількість страйкарів зростатиме, якщо сторони не дійдуть згоди.

Профспілкові лідери кажуть, що зростання зарплат у державному секторі суттєво поступається аналогічному зростанню в приватному секторі, а також, що державні службовці мають право на більшу частку вигоди від сильної економіки Норвегії.

"Державний сектор повинен бути першим у черзі на шляху до помірності? Це дуже дивно", - сказав представник профспілки Арне Йоханнесен, додавши, що профспілкові вимоги "не є обурливими".

Докладна інформація про переговори має конфіденційний характер, але перемовини щодо збільшення зарплат у приватному секторі вказують на зростання менш ніж 4% цього року. Своєю чергою, профспілки державного сектора націлені на зростання трохи більше за 4% відсотки в середньому, переважно для низькооплачуваних працівників.

Уряд, відповідно до прогнозів центрального банку, очікує, що заробітна плата зросте на 3,75% цього року і на 4% 2013-го.

Економіка багатої на нафту Норвегії є кращою на континенті, яка бореться з борговою кризою і перебуває перед загрозою нової рецесії. Впорядковані державні фінанси і своя власна валюта допомогли країні використовувати високі ціни на нафту для підживлення економічного зростання. Але рівень безробіття і споживання швидко зростає.

Норвезька економіка зросла на 1,4% у першому кварталі. Таким чином показники перевищили найоптимістичніші прогнози, а фінансова стабільність дозволила країні уникнути економічних проблем регіону. Деякі економісти стурбовані тим, що економіка Норвегії може "перегрітися", а постійний бум на ринку нерухомості становить загрозу для фінансової стабільності, оскільки зростає споживчий борг.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram