ГоловнаСвіт

Саудівська Аравія придбала реактивних літаків на три мільярди доларів

Угода є порятунком для британської оборонної компанії.

Саудівська Аравія придбала реактивних літаків на три мільярди доларів
архивное фото

Саудівська Аравія, яка посідає перше місце з експорту нафти у світі, підписала $3-мільярдну угоду щодо купівлі 30-ти навчально-тренувальних реактивних літаків BAe Systems Hawk у британської оборонної компанії BAE Systems для навчання пілотів багатоцільових винищувачів Eurofighter Typhoon, раніше замовлених у BAE.

Про це повідомляє Reuters.

Офіційне інформаційне агентство Саудівської Аравії SPA цитує неназваного чиновника саудівського міністерства оборони в середу, заявивши, що угода, яка включає в себе літаки і супутні послуги та пристрої, допоможе підготувати "саудівські військово-повітряні сили, щоб вони мали можливість використовувати винищувачі... ефективно".

Угода є довгоочікуваним полегшенням для британського гіганта оборони BAE Systems, який бореться проти скорочення оборонних бюджетів в Європі та Америці. Проте, угода, імовірно, відбулася запізно, щоб зберегти 845 робочих місць на заводі BAE Hawk в Бро і Йоркширі, які хочуть закрити. На початку цього року компанія BAE сказала, що шанси на зростання її прибутку 2012-го року залежать від переговорів з низки контрактів із Саудівською Аравією.

У грудні США підписали $29,4-мільярдну угоду з продажу 84 нових винищувачів F-15 винищувачів у Саудівську Аравію. За словами адміністрації президента США Барака Обами це був довгоочікуваний крок, який підвищив безпеку Перської затоки на тлі напруженості у відносинах з Іраном.

2007 року Саудівська Аравія підписала контракт з BAE на придбання 72 літаків Typhoon, 24 з яких були доставлені в Королівські військово-повітряні війська Саудівської Аравії. Угода, відома під назвою "Салам", становила близько 4,5 млрд фунтів стерлінгів ($7,3 млрд).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram