ГоловнаСвіт

Індія купуватиме туркменський газ

2009 року було відкрито газопровід Туркменістан-Китай.

Індія купуватиме туркменський газ
Фото: newsfiber.com

Уряд Індії 17 травня дозволив місцевій державній компанії GAIL підписати угоду з партнерами з Туркменії про будівництво газопроводу, який дозволить Індії отримувати газ із середньоазіатської країни.

Передбачають, що газопровід пройде з Туркменії в Афганістан і Пакистан, а вже звідти - до Індії. Протяжність трубопроводу становитиме 1700 кілометрів, його планують збудувати до 2018 року. На інфраструктурний проект буде витрачено 7,6 мільярда доларів.

Газопроводом із Туркменії передбачають транспортувати по 90 мільйонів кубометрів газу на добу (більш ніж 30 мільярдів кубометрів на рік). Афганістан із зазначеного обсягу отримуватиме по 14 мільйонів кубометрів, а Індія і Пакистан - по 38. Сторонам іще належить домовитися про подробиці угоди, зокрема про ціну на газ.

Туркменія в газовій галузі традиційно є партнером Росії - більшість її газопроводів було побудовано за радянських часів і влаштовано таким чином, що ними доставляти паливо можна тільки в Росію. На кордоні паливо в Туркменії купує "Газпром", після чого значну його частину перепродує в Європу.

Туркменія прагне диверсифікувати експортні потоки за рахунок угод із новими партнерами. 2009 року було, зокрема, відкрито газопровід Туркменістан-Китай. Окрім того, середньоазіатська країна продає паливо в Іран.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram