ГоловнаСвіт

Екс-президент Польщі зізнався, що смертельно хворий

Ярузельський має намір помирати вдома.

Екс-президент Польщі зізнався, що смертельно хворий
Фото: lenta.ru

Колишній президент Польщі Войцех Ярузельський повідомив, що є при смерті.

Ярузельському кілька років тому висунули обвинувачення у зв'язку з уведенням 1981 року в Польщі військового стану, що суттєво розширив його повноваження як голови держави, які він використовував для придушення опозиції. Судовий процес у його справі розпочався 2008 року. Тоді суддя попросив прокурора з Інституту національної пам'яті надати свідчення свідків - Михайла Горбачеоа і Маргарет Тетчер, після чого розгляд справи призупинився.

"Мені вже 89 років, я в дуже поганому стані, тож жити мені залишилося недовго. Помирати буду вдома", - повідомив Ярузельський.

Раніше дружина екс-президента Барбара повідомила, що її чоловік має лімфому і проходить курс хіміотерапії.

"Я дуже погано себе почуваю, тому майже не виходжу з дому. Я занадто слабкий, щоб кудись їздити або проводити час активніше", - сказав колишній голова Польської держави.

Ярузельський народився 1923 року в Польщі. Перед Другою світовою війною його сім'я перебралася до Вільнюса. Після встановлення там радянської влади сім'ю Ярузельського вислали в Сибір, де сам він працював на лісоповалі. У роки війни майбутній голова Польської держави здобув військову освіту в Рязані, опісля брав участь у боях за визволення Польщі від фашистів у складі Першої армії Війська Польського. Після війни зробив успішну військову і політичну кар'єру. 1968 року призначений міністром оборони. Після оголошення в охопленій політичними заворушеннями країні військового стану очолив Військову раду національного порятунку. Згодом обіймав посади першого секретаря Польської об'єднаної робітничої партії, глави уряду. 1989 року обраний президентом. 1990 року поступився місцем Лехові Валенсі, після чого відійшов від політичної діяльності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram