ГоловнаСвіт

Росія посварила Захід за розгін демонстрацій

МЗС РФ сподівається, що ЄС і США припинять використовувати "подвійні стандарти" щодо розгону демонстрацій.

Росія посварила Захід за розгін демонстрацій

МЗС Росії стурбоване "численними випадками непропорційного застосування сили щодо мирних демонстрантів" у ЄС і США.

Про це йдеться в коментарі Уповноваженого МЗС Росії з питань прав людини, демократії та верховенства права К. К. Долгова з приводу застосовуваних на Заході заходів боротьби з соціальними протестами.

"На тлі кризових явищ у світовій економіці, в США та деяких державах Європейського Союзу тривають масові демонстрації та інші акції протесту громадян, незадоволених соціально-економічною ситуацією і політикою влади в цій галузі. При цьому мають місце численні випадки непропорційного застосування сили стосовно мирних демонстрантів", - сказано в документі.

Зазначено, що такий стан справ, що регулярно підкріплюється відеокадрами ЗМІ, резонно турбує правозахисників і не може не викликати стурбованості в контексті реалізації демократичних прав і свобод вираження поглядів, зібрань і асоціацій, що їх гарантують основоположні міжнародні договори й угоди.

"Зауважимо: йдеться саме про непропорційне залучення силових методів проти учасників протестних акцій, які не порушують правопорядок і не становлять загрози громадській безпеці. Отже, в цих випадках застосовують відповідні обмеження на реалізацію згаданих свобод, що накладаються, зокрема, Міжнародним пактом про громадянські та політичні права", - зазначає представник МЗС РФ.

"Виходимо з того, що ті, хто дійсно піклуються про дотримання прав людини, будуть об'єктивно, без подвійних стандартів оцінювати ситуацію з реакцією влади різних держав на реалізацію громадянами своїх законних прав, не піддаючись емоціям і не допускаючи політизованих трактувань фактів", - підсумовує він .

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram