ГоловнаСвіт

Медведєв: іноземне втручання у справи суверенних держав небезпечні

Колективні санкції, заяви про втрати легітимності того чи іншого політичного режиму загрожують приходом до влади радикалів, вважає російський прем'єр.

Медведєв: іноземне втручання у справи суверенних держав небезпечні

Прем'єр Росії Дмитро Медведєв вважає, що іноземне втручання у справи суверенних держав небезпечні для світового порядку.

Про це він сказав у Петербурзі на Міжнародному юридичному форумі.

Прем'єр говорив про міжнародну проблематику, зокрема, про право народів на суверенітет і самостійний розвиток. За словами Медведєва, втручання у внутрішні справи ззовні загрожує регіональними війнами - прикладів чому немало в сучасній історії.

На думку глави російського уряду, розмивання доктрини державного суверенітету може нести небезпеку для світового порядку.

"Доктрина державного суверенітету не повинна розвиватися, навіть якщо це зручно для досягнення якихось поточних політичних цілей, аж до цілей обратися на якусь позицію, - сказав Медведєв. - Це просто небезпечно для світового порядку".

А в новітній світовій історії чимало прецедентів посягання на суверенітет. Як приклад Дмитро Медведєв навів військові операції проти іноземних держав в обхід ООН, введення колективних санкцій в обхід міжнародних інститутів, заяву про втрату легітимності того чи іншого політичного режиму. Російський прем'єр-міністр наголосив, що заяви про втрату легітимності звучать із боку іноземних держав, а не з боку народу. "Все це не поліпшує ситуації у світі", - зазначив Д. Медведєв.

"Наслідки поспішних військових операцій в іноземних державах зазвичай закінчуються одним - приходом до влади радикалів", - далі резюмував Д. Медведєв. Він попередив, що іноземні втручання у справи суверенних держав не тільки підривають державний суверенітет, а й можуть закінчитися регіональною війною, причому навіть із застосуванням ядерної зброї. "Про це повинні пам'ятати всі", - закликав прем'єр Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram