ГоловнаСвіт

Уряд Франції очолить соціаліст із судимістю

Олланд з цього питання ще не висловлювався.

Уряд Франції очолить соціаліст із судимістю
Жан-Марк Эйро
Фото: europe1.fr

Сьогодні, 15 травня, в день інавгурації президента Франції Франсуа Олланд має намір оголосити ім'я майбутнього прем'єр-міністра.

Головним претендентом є Жан-Марк Ейро, який очолює фракцію соціалістів у Національних зборах (нижній палаті парламенту). Конкуренцію йому може скласти перший секретар Соцпартії Мартін Обрі.

Ейро, який був мером міста Нант, 1997 року засудили до шести місяців умовно за фаворитизм. Його визнали винним у незаконному наданні держконтракту підприємству, директор якого вважався спонсором регіонального відділення Соцпартії.

Однак сам Ейро вважає, що його судимість "жодним чином не ставить під сумнів його особисту порядність". "Ніколи і не йшлося про особисте збагачення або про фінансування політичної партії. Я як був чесною людиною, так нею і залишуся", - сказав він.

Інший депутат-соціаліст Мішель Сапен, екс-міністр фінансів, який знову може очолити відомство в уряді Олланда, виправдав свого однопартійця: "Звичайно, це (судимість) жодним чином не впливає на вибір прем'єр-міністра Франсуа Олландом", - заявив він.

За його словами, мер і депутат був засуджений "за вкрай технічними питаннями, питаннями процедури ... Він не подав апеляцію, прийняв рішення суду, який засудив мера, а не Жан-Марка Ейро. Це було навіть не стільки засудження, скільки констатація незаконності процедури", - сказав Сапен.

Сам Олланд з цього питання ще не висловлювався. Під час передвиборної кампанії він обіцяв, що в його команді не буде політиків із судимістю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram