ГоловнаСвіт

Олланд прийме у Саркозі "ядерні коди"

У Єлисейському палаці відбувається інавгурація президента Франції.

Олланд прийме у Саркозі "ядерні коди"

Обраний президент Франції Франсуа Олланд сьогодні, 15 травня, офіційно заступає на посаду - урочиста церемонія передачі повноважень керівника держави відбудеться в Єлисейському палаці.

Біля входу в Єлисейський палац Олланда вітали доволі прохолодно.

Згодом його зустріне Ніколя Саркозі, з яким він матиме бесіду в робочому кабінеті президента. Президент у відставці передасть своєму наступникові "ядерні коди" для запуску балістичних ракет і основні документи. За даними газети Figaro, Саркозі також передасть Олландові список службовців, яким він рекомендує запропонувати вищі посади. Цікаво, що під час передвиборних дебатів Олланд звинуватив Саркозі в тому, що він усюди посадив своїх наближених, а той, образившись, у відповідь назвав опонента "дрібним наклепником".

Потім Саркозі покине Єлисейський палац, після чого Олланд попрямує в зал для урочистостей, де доти зберуться гості церемонії: парламентарії, урядовці, політичні та громадські діячі, наближені новообраного глави держави, зокрема, невелика делегація депутатів із провінційного департаменту Коррез, що став рідним для нього.

У присутності гостей голова Конституційної ради Жан-Луї Дебре оприлюднить остаточні результати виборів і оголосить Олланда новим президентом Франції.

Після цього Олланда буде проголошено Великим магістром ордена Почесного легіону. На червоній подушці йому піднесуть символ влади - масивний золотий ланцюг, на одній із 16 ланок якого вже вигравірувано його ім'я. Цей ланцюг створили 1953 року замість попереднього, що існував із 1881 року і на якому всі ланки вже були вкриті гравіюванням. На ланцюгу Великого магістра досі було зайнято одинадцять ланок.

Близько 10:45 за місцевим часом Олланд звернеться до співвітчизників із першою промовою як президент республіки. Потім караул республіканської гвардії віддасть йому почесті у внутрішньому подвір'ї Єлисейського палацу, після чого артилерія біля собору Інвалідів на протилежному березі Сени дасть 21 залп на честь глави держави.

Після 11:15 Олланд автомобілем вирушить на Єлисейські поля, щоб покласти квіти до могили Невідомого солдата під склепінням Тріумфальної арки. П'ять років тому Саркозі для цієї поїздки використовував Peugeot 607 Paladine, проте Олланд, який вважає себе політичним наступником соціаліста Франсуа Міттерана, як і він, віддав перевагу Citroen. Проте через майже три десятки років йдеться про екологічну модель DS5 із гібридним електро-дизельним двигуном потужністю 200 кінських сил і викидом CO2 99 грамів на кілометр. Кузов машини спеціально перероблено для інавгурації: на відміну від моделі хетчбека, що є в продажу, цей має дах, що відкривається.

Повернувшись у свою нову резиденцію, Олланд пообідає в компанії соратників по партії, екс-прем'єрів Франції П'єра Моруа, Лорана Фабіуса, Мішеля Рокара, Едіт Крессон і Ліонеля Жоспена.

Після полудня президент вшанує пам'ять Жуля Феррі і Марії Кюрі, імена яких символізують окреслені ним пріоритети: молодь, освіта і наука. Близько 15:00 Олланд попрямує до мерії Парижа, де зустрінеться зі столичним градоначальником, соціалістом Бертраном Деланое.

Через годину президент вирушить до Берліна на зустріч із федеральним канцлером Німеччини Анґелою Меркель, яка на минулих виборах відкрито підтримала Саркозі і з якою, незважаючи на численні розбіжності, Олландові належить вирішувати нагальні європейські питання. У день своєї інавгурації 16 травня 2007 року такий самий вояж здійснив Саркозі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram