ГоловнаСвіт

У джазових музикантів виявився найтонший слух

Учені встановили, що абсолютний слух є не таким рідкісним явищем, як вважали раніше.

У джазових музикантів виявився найтонший слух
Майлс Дейвис
Фото: Lenta.ru

Учені встановили, що джазові музиканти більш чутливі до відхилень у звучанні мелодій, аніж їхні колеги, що займаються класичною та рок-музикою.

У дослідженні брали участь 7 академічних музикантів, 10 джазових, 14 рок-музикантів і 11 добровольців, які не грають на жодних музичних інструментах. Під час експерименту випробуваним демонстрували німе документальне кіно, за подіями якого необхідно було стежити відповідно до інструкцій. Одночасно в навушниках програвали спеціальні тестові записи. При цьому записували електроенцефалограму (ЕЕГ) добровольців.

Тестовий музичний фрагмент був повторюваним мотивом із чотирьох нот (нагадує альбертіевий бас), причому в кожному другому повторенні мотиву одну з нот було трохи по-різному "зіпсовано". Порівняно з нормальною, в неї було змінено тон, час програвання (ритм), тембр (ефект "старого радіо"), гучність, панорамування і так далі.

Поява таких відхилень у пропонованій послідовності викликало характерну мозкову активність, яку нейрофізіологи називають негативністю неузгодженості. Що більш виражено виявлялася ця активність, то чутливішим до музики вважали вчені піддослідних.

Виявилося, що саме джазові музиканти мали найбільшу чутливість до відхилень звучання за тоном, ритмом, гучністю та іншими параметрами. Тоді як академічні музиканти перевершували своїх колег у чутливості до тембру. Рок-музиканти і прості слухачі виявилися найменш чутливими.

Раніше вчені, які вивчали особливості сприйняття звуку в музикантів, встановили, що абсолютний слух є, можливо, не таким рідкісним явищем, як вважали раніше.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram