ГоловнаСвіт

Таджикистан постраждав через потужний землетрус

Ситуацію ускладнюють безперервні рясні опади.

Таджикистан постраждав через потужний землетрус
Фото: tsn.ua

На сході Таджикистану в ніч проти 13 травня стався землетрус магнітудою 6 балів, унаслідок якого щонайменше три людини загинули, десятки отримали поранення, більш ніж 2 тис. осіб залишилися без даху над головою.

Місцева влада поки не дає розширеної інформації про масштаби руйнувань. Підземні поштовхи різної сили відчуваються досі. Автомобільна дорога, що з'єднує Раштську долину з центром країни, в декількох місцях заблоковано через зсуви та каменепади, що ускладнює роботу рятувальників і доставку гуманітарної допомоги в постраждалі райони. Для розчищення траси потрібна важка техніка.

Із районом лиха також утруднений телефонний зв'язок. За повідомленням місцевої влади, постраждалі потребують термінової медичної та гуманітарної допомоги. Землетрус стався о 04:30 за місцевим часом. Епіцентр поштовху був за 152 км на південний схід від Душанбе на території гірського Гармського регіону. За даними геофізичної служби, сильні поштовхи відчувалися у всьому східному регіоні республіки.

Найсильніше наслідки землетрусу відчули жителі Тавільдаринського району Таджикистану. Стихійне лихо викликало паніку. Тисячі людей бояться повертатися в свої оселі і намагаються залишатися на вулиці. Люди, що вмить стали бездомними, ночують у мечетях, школах і будинках родичів. За словами заступника голови Тавільдаринського району Курбона Махмадова, що селяни, які залишилися без даху над головою, потребують наметів, продуктів харчування і теплих речей.

Ситуацію ускладнюють безперервні рясні опади. Температура в гірських районах опускається до 5 градусів тепла. "Ми створили комісію. Фахівці визначать масштаби збитків і суму, в яку обійдеться ліквідація її наслідків, - сказав Махмадов по телефону. - Людям практично ніде ночувати, і тому нам терміново потрібні теплі речі та намети. Досі є неповна картина про масштаби руйнувань".

Надходить інформація про брак продовольства в районах, де землетрус зруйнував дороги. Експерти оцінюють стан багатьох житлових приміщень у районі лиха як аварійне і непридатне для проживання.

"Це було схоже на вибух. Усього кілька хвилин і два-три сильні поштовхи. І відразу багато руйнувань, є поранені. Ситуація непроста, тому що підземні поштовхи продовжуються", - розповів житель Тавільдаріи Хамдулло Сафаров.

"Моя родина залишилася практично на вулиці. Моя дитина отримала поранення. Народ тут бідний і самостійно відбудувати свої будинки не зможуть. Це трагедія. Ми ночуємо на вулиці", - говорить інший місцевий житель Шокірджон Косимов. Гармская група районів - один із найбідніших регіонів країни з найвищим відсотком безробіття. Через віддаленість від центру і браку земель ціни на основні продукти харчування та товари першої необхідності тут удвічі вищі, ніж в інших регіонах Таджикистану.

Землетрус - звичне природне явище для Таджикистану. Руйнівні підземні поштовхи відбувалися на території країни неодноразово. Один із найкатастрофічніших землетрусів стався 1949 року на сході країни в Хаіте, тоді він забрав життя понад 30 тисяч осіб. Унаслідок потужного поштовху 1911-го утворилося памірське озеро Сарез, поховавши відразу три кишлаки.

За часів СРСР у Таджикистані діяли десятки сейсмічних станцій, багато з яких було зруйновано під час громадянської війни 1992-1997 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram