ГоловнаСвіт

У Лівії катують прихильників Каддафі, - ООН

Секретні в'язниці перешкоджають становленню демократії.

У Лівії катують прихильників Каддафі, - ООН

Близько 4 тисяч звинувачених у підтримці колишнього лівійського лідера Муаммара Каддафі все ще перебувають у в'язницях, чимало зазнають тортур, повідомив спеціальний представник ООН у Лівії Ян Мартін.

"Випадки поганого поводження і тортур затриманих тривають", - заявив він, виступаючи в Раді Безпеки ООН.

Він додав, що ООН висловлює глибоке занепокоєння з приводу смерті трьох людей у в'язниці міста Місураті. Є підтвердження того, що смерті спричинені катуваннями. Ще семеро зазнали тортур у тій самій в'язниці, зазначив Я. Мартін.

Ян Мартін додав, що в жовтні 2011 року 7000 ув'язнених, переважно ті, хто підтримував Каддафі, були затримані, 4000 з них все ще неофіційно перебувають у секретних в'язницях по всій країні.

Також представник ООН висловив певне занепокоєння з приводу того, що після повалення Каддафі амністують тих, хто причетний до "серйозних злочинів".

За його словами, Лівія зробила великий крок у напрямку проведення перших в історії країни демократичних виборів, проте в'язниці - одна з перешкод на шляху до становлення демократії.

Мартін сказав, що на вечір середи більш ніж мільйон осіб зареєструвався для участі в перших у країні демократичних виборах. Мартін додав, що, як очікують, у виборах візьмуть участь близько 3 млн осіб. Реєстрація розпочалася 1 травня. Він зазначив, що число жінок, які побажали брати участь у виборах, становило тільки 35% від усіх зареєстрованих.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram