ГоловнаСвіт

Сейм Польщі підтримав підвищення пенсійного віку

Вік виходу чоловіків і жінок на пенсію зросте до 67 років.

Сейм Польщі підтримав підвищення пенсійного віку
Сейм Польши
Фото: http://obozrevatel.com

Сейм Польщі в п'ятницю схвалив підвищення пенсійного віку для чоловіків і жінок.

Про це повідомляє Agence France-Presse. Законопроект підтримали 268 депутатів, проти проголосували 185 осіб.

Зараз жінки в Польщі виходять на пенсію в 60 років, а чоловіки - в 65 років. Відповідно до прийнятого законопроекту, починаючи з 2013 року, пенсійний вік зростатиме що чотири місяці на один місяць. У підсумку вік виходу на пенсію жінок зросте до 67 років до 2040 року, а для чоловіків - до 2020-го.

Законопроектом також передбачено можливість часткової пенсії в 50% для жінок із 62 років, а для чоловіків - із 65-ти. Крім того, необхідний стаж для звільнення на пенсію працівників силових відомств збільшено на 10 років. Законопроект мають затвердити у верхній палаті парламенту Польщі, після чого його повинен підписати президент. Тільки після цього документ набуде чинності.

Як повідомляє Euronews, обговорення законопроекту в Сеймі Польщі відбувалося на тлі профспілкових демонстрацій у Варшаві. Громадяни погрожують не випустити депутатів із будівлі Сейму і приковують себе до металевих бар'єрів.

Реформа пенсійної системи є частиною економічної програми уряду Дональда Туска, партія якого здобула перемогу на парламентських виборах у Польщі в жовтні 2011 року. Для Туска цей прем'єрський термін є другим. Окрім підвищення пенсійного віку, уряд країни планує значно скоротити витрати бюджету, зокрема, на оборону та поліцію.

Окрім того, уряд Туска планує ввести прибутковий податок для селян із 2013 року. Зараз такого збору в країні немає. Метою програми Туска є підтримати стабільність економіки країни і знизити державний борг із 53,85 до 52% ВВП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram