ГоловнаСвіт

Саркозі може потрапити до суду

Судовий імунітет Саркозі завершується.

Саркозі може потрапити до суду
архивное фото

Президент Франції Ніколя Саркозі, який користується судовим імунітетом упродовж останніх п'яти років, незабаром буде змушений порозумітися з суддями у зв'язку з трьома окремими фінансовими скандалами, що сталися під час його перебування при владі.

Про це повідомляє Reuters у четвер, 10 травня.

Конституція Франції говорить, що від президента не можуть вимагати надання свідчень і проводити стосовно нього розслідування чи кримінальне переслідування протягом місяця після його відходу з посади. Для Н. Саркозі, який передасть свій пост переможцю виборів Франсуа Олланду 15 травня, судовий імунітет припинить діяти в середині червня.

Таким чином, Саркозі викличуть на допит судові слідчі у зв'язку з "темними справами", зокрема, щодо продажу підводного човна Пакистану в 1990-х роках, а також відносин між Саркозі, його партією і найбагатшою жінкою Франції.

"Чорним по білому написано, що судовий розгляд починається через місяць після припинення його (президента) повноважень", - сказав президент Союзу суддів Франції Метью Бондюель.

Ніколя Саркозі заперечує свою причетність до будь-якого з випадків, які вже привели до судових розслідувань щодо деяких із його заможних друзів.

Звинувачення в скандалі також певною мірою вплинули на передвиборну кампанію Н. Саркозі на президентських виборах, які він програв минулої неділі Олланду.

Один зі скандалів пов'язаний із Ліліан Бетанкур, спадкоємицею імперії косметики L'Oreal. Слідчі хочуть знати, чи використовували зняту з її рахунків у швейцарських банках готівку для незаконного фінансування президентської кампанії Саркозі 2007 року. Колишній фінансовий менеджер Бетанкур Патріс де Местр перебуває під вартою, і, як очікують, його допитуватиме суддя в четвер у справі про зняття готівки зі швейцарських рахунків мільярдерки в розмірі близько 800 000 євро ($ 1,04 млн) за декілька місяців до перемоги Саркозі. Де Местра, радше за все, також запитають про зв'язок зі скарбником партії Саркозі "Союз за народний рух" (UMP) - на той час колишнім міністром праці Еріком Вертом, який, як і де Местр, формально перебуває під слідством.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram