ГоловнаСвіт

Євросоюз відзначає День Європи

Президент Єврокомісії пишається тим, що створено.

Євросоюз відзначає День Європи

Сьогодні, 9 травня, Європейський Союз святкує День Європи.

"Проект, що розпочався із шести країн, який тепер об'єднує 27 країн, а скоро їх буде 28, - це величезний проект Європи, об'єднаної навколо цінностей миру, свободи і солідарності", - заявив голова Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу.

Він виступив у вівторок в Брюсселі перед журналістами у зв'язку з 62-ю річницею декларації французького міністра закордонних справ Робера Шумана від 9 травня 1950 року про проект створення Європейського об'єднання вугілля і сталі, яке започаткувало процес створення Європейського Союзу.

"Я думаю, що ми заслужено можемо пишатися тим, що було створено", - сказав Баррозу.

За його словами, пам'ятати і відзначати минуле важливо, але набагато важливіше, і це є обов'язком, працювати заради майбутнього.

"За останні два роки ми домоглися дуже значного прогресу в будівництві цього економічного союзу. Я навіть можу сказати, що за два роки ми зробили набагато більше, ніж за 20 попередніх років. Ми даємо потужну відсіч кризі, ремонтуючи нашу банківську систему, посилюючи економічне управління, створюючи надійний фінансовий "протипожежний щит" і демонструючи безпрецедентну солідарність із державами-членами, які зазнають труднощів", - зазначив голова Європейської комісії.

За його словами, підґрунтям цих дій є двосторонній підхід: забезпечення одночасно фінансової стабільності й економічного зростання.

Баррозу нагадав, що для виходу з кризи необхідні структурні реформи, створення робочих місць і цільові інвестиції, і заявив, що це сигнал ЄС, який Єврокомісія підтвердила у вівторок, за підсумками обговорення документа "Заходи для економічного зростання і створення робочих місць".

До святкування Дня Європи приурочено першу громадянську ініціативу ЄС, яку Єврокомісія зареєструє в середу, - "Братство 2020 - Мобільність. Прогрес. Європа". Її запропонував комітет громадян ЄС з Австрії, Бельгії, Угорщини, Іспанії, Італії, Люксембургу та Румунії.

У середу г

олова Євроради Герман ван Ромпей відповість на питання європейців під час спеціальної передачі телеканалу "Євроньюз".

У Брюсселі 9 травня під час

засідання пленарної міні-сесії Європарламенту його голова Мартін Шульц виступить із доповіддю з нагоди Дня Європи про стан Європейського Союзу і його майбутнє. Відбудуться також виступи керівників фракцій Європарламенту.

А в суботу, 12 травня, в установах ЄС у Брюсселі пройде день відкритих дверей. Громадяни зможуть відвідати європейські штаб-квартири: Європейську Раду, Європейську комісію, Європейський парламент, Європейський економічний і соціальний комітети, Комітет регіонів ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram