ГоловнаСвіт

У Німеччині створять "бензинову поліцію"

Власники заправок звітуватимуть про кожну зміну ціни на бензин.

У Німеччині створять "бензинову поліцію"
Фото: i-business.ru

Кабінет міністрів Німеччини під керівництвом канцлера Анґели Меркель погодив створення "бензинової поліції" - відомства, яке буде контролювати ціни на бензин.

Власники заправок муситимуть звітувати про кожне підвищення та зниження ціни на бензин і пояснювати причину цих змін. Окрім цього, вони зобов'язані повідомляти про те, у кого і по скільки вони закупили пальне.

На підставі цієї інформації влада сподівається з'ясувати, хто маніпулює цінами на бензин, пояснив міністр економіки Філіп Реслер. Таке рішення ухвалено через рекордно зрослі ціни на пальне.

На початку квітня німецькі антимонопольники розпочали розслідування щодо п'яти найбільших компаній - власників АЗС у країні. Фірми BP/Aral, Esso, Jet, Shell і Total запідозрили в ціновій змові.

Нафтові компанії, а разом з ними і незалежні оператори автозаправок виступають проти "бензинової поліції". Вони вказують на надмірну бюрократизацію і закликають не вважати їх єдиними винуватцями ситуації, що склалася.

Клуб автомобілістів Auto Club Europa вважає, що створення нового відомства не виправить ситуації. На думку його членів, питання із цінами на бензин політики використовують у власних інтересах. Владна коаліція сподівається перемогти на майбутніх виборах у Північній Рейн-Вестфалії та у Шлезвіг-Гольштейні, тож таким робом намагається перетягти на свій бік виборців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram