ГоловнаСвіт

Школярі в Азії масово страждають від короткозорості

Дві-три години сонячного світла допоможуть зберегти очі здоровими.

Школярі в Азії масово страждають від короткозорості
Фото: AP

Близько 90% випускників шкіл у великих азіатських містах страждають від короткозорості. Вчені пояснюють цю проблему сильною зайнятістю школярів і браком денного світла.

Дослідники підрахували, що майже кожному п'ятому учневі може загрожувати серйозне погіршення зору, аж до сліпоти.

У Великобританії від короткозорості страждають у середньому від 20 до 30% жителів. Як повідомив автор дослідження, професор Ян Морган із Національного університету Австралії, раніше такий самий показник спостерігали і серед жителів Південно-Східної Азії.

"Наше дослідження чітко показує, що з останніми двома поколіннями жителів регіону відбувалося щось незвичайне", - сказав він в інтерв'ю ВВС.

"За цей період показник короткозорості серед місцевого населення зріс з 20 до 80% і навіть 90% серед молоді, і з віком ця цифра збільшується. Безумовно, це серйозна проблема охорони здоров'я", - зазначає вчений.

Експерти-офтальмологи визнають людину короткозорою, якщо вона погано бачить предмети, розташовані на віддалі більш ніж два метри. Причиною часто буває подовження очного яблука, що зазвичай відбувається в ранньому віці.

Згідно з дослідженням, проблема викликана сукупністю чинників: завантаженістю в навчанні та недоліком денного світла.

Професор Морган стверджує, що діти в Південно-Східній Азії зазвичай проводять багато часу в школі і за домашніми завданнями, що дає велике навантаження на очі. Однак дві-три години сонячного світла можуть бути своєрідною противагою і допоможуть зберегти очі здоровими.

Вчені вважають, що важливу роль тут відіграє хімічна речовина дофамін.

Доступність денного світла збільшує рівень дофаміну в очах, що допомагає уникнути подовження очного яблука.

"Йдеться про необхідність проводити дві-три години при денному світлі. На вулиці не обов'язково має бути дуже сонячно, рівень світла може дорівнює 10-20 тисячам люкс, що досягається навіть у похмурий британський день", - зауважує найковець.

Свою роль відіграють і культурні чинники. У багатьох країнах Південно-Східної Азії діти мають звичку спати після обіду. Таким чином, як вважає професор Морган, вони упускають денну норму світла, необхідну для запобігання короткозорості.

"Діти в Південно-Східній Азії страждають від подвійної загрози. Внаслідок масивних навчальних навантажень і розпорядку навчального дня кількість часу, проведеного на свіжому повітрі, стає мінімальним", - говорить дослідник.

Велику тривогу викликає кількість учнів, які страждають від сильної короткозорості. За словами професора Моргана, вони становлять від 10 до 20% школярів в азіатських містах. У низці випадків це може привести до повної сліпоти.

"Ці люди перебувають у зоні підвищеного ризику. Тим паче, що їм часто не говорять про їхню недугу, а просто дають сильніші окуляри. Необхідно попереджати дітей про загрозу і давати можливість радитися з офтальмологом", - говорить професор Морган.

Упродовж десятиліть дослідники вважали, що важливу роль тут відіграє генетика. Вважалося, що жителі Китаю, Японії, Кореї та інших країн Азії більше за інших схильні до розвитку короткозорості. Проте результати нещодавнього дослідження пропонують зовсім іншу точку зору.

У Сінгапурі, де проживає багато вихідців із Китаю, Малайзії та Індії, всі три етнічні групи мають проблеми, пов'язані з короткозорістю.

На думку професора Моргана, виключати генетичну складову не можна, але вона не є головним чинником.

"Генетична теорія не поєднується зі швидкістю змін. Генофонд не змінюється за два покоління. Значно більшу роль тут відіграє вплив навколишнього середовища, яке, на відміну від генофонду, серйозно змінилося за цей час", - говорить учений.

До схожих висновків про роль сонячного світла дійшли і британські дослідники. Кетрін Сандерс з Університету Ольстера входила в групу дослідників, яка порівнювала короткозорість у дітей з Австралії та Північної Ірландії.

"Британські діти більш схильні до короткозорості, ніж австралійські. Ми вважаємо, що тут відіграє роль більша кількість сонячного світла в Австралії, яке надає захисний ефект", - зазначає Сандерс.

"Звичайно, тут необхідні додаткові дослідження, але я думаю, що слід давати дітям змогу проводити більше часу на вулиці в сонячні дні. Це не принесе їм шкоди", - говорить дослідник.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram