ГоловнаСвіт

У Китаї сліпій жінці повернули зір

Виконану операцію вважають експериментальною.

У Китаї сліпій жінці повернули зір
Фото: ИТАР-ТАСС

Фахівці медичного інституту при Сянганському університеті вперше в Азії повернули зір людині, яка п'ятнадцять років була сліпою. Вони провели успішну операцію з імплантації штучної сітківки ока жінці, яка багато років тому втратила зір.

Нині жінка, яка прозріла, здатна розрізняти навколишні предмети і складно, але все ж може орієнтуватися в просторі. Такі дива створив чип, який імплантували під сітківку ока пацієнтки. Він містив 1500 електродів, які передають отримані оптичні зображення на зорові нерви людини. Усе це допомагає сліпому відновити зір, хоча й частково.

Така метаморфоза сталася з пацієнткою, яка 15 років тому втратила зір через спадкові патологічні зміни пігменту сітківки оболонки ока. Тепер жінка проходить реабілітацію після операції і, хоча наразі не читає газети "Женьмінь жибао", але вже може сприймати оптичні зображення, розрізняти контури предметів перед очима. Як говорить директор офтальмологічного відділення при медінституті Сянганського університету Хуан Шісюн, надалі жінці доведеться тренуватися для поліпшення зору.

Проведену операцію вважають експериментальною. Для її виконання в майбутньому знадобиться чимало тренуватися і самим хірургам-офтальмологам. Китайські фахівці, попри все, прогнозують, що офіційне запровадження таких операцій із часткового повернення зору сліпим відбудеться вже через рік, щонайбільше - через два.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram