ГоловнаСвіт

Австралія купить підводних човнів на 40 мільярдів доларів

Міноборони Австралії оголосило тендер на розробку 12 нових підводних човнів.

Австралія купить підводних човнів на 40 мільярдів доларів
Подлодка тип "Коллинз"
Фото: Lenta.ru

Уряд Австралії схвалив проект розвитку збройних сил, який буде офіційно затверджено й оприлюднено 2013 року. Згідно з документом, влада має намір виділити 40 мільярдів австралійських доларів (41 мільярд доларів США) на проектування та будівництво 12 нових підводних човнів. Будівництвом кораблів займатимуться австралійські компанії. За словами прем'єр-міністра Австралії Джулії Гіллард, для держави, оточеної водою, наявність підводного флоту є вкрай важливою.

У середині грудня 2011 року Міністерство оборони Австралії оголосило тендер на розробку 12 нових підводних човнів. Запрошення до участі отримали французьке підприємство DCNS, яке виготовляє підводні човни типу "Скорпіо", іспанське Navantia, що випускає кораблі проекту S-80, і німецьке HDW, яке розробило підводні човни проектів Type 212 і Type 214. Переможець тендеру виступатиме також консультантом під час будівництва австралійських підводних човнів.

Розрахункова тривалість проекту становить близько 30 років. За цей час, за словами міністра оборони Австралії Джейсона Клера (jason Clare), планують спроектувати кораблі, підготувати кадри, модернізувати промисловість і завершити власні науково-дослідні роботи. Перспективні кораблі в Австралії отримали назву "Підводні човни майбутнього", оскільки їх тип і проект іще не визначено. Першу субмарину планують прийняти на озброєння в 2025-2027 році.

На озброєнні ВМС Австралії стоять підводні човни "Коллінз", "Фарнкомб", "Воллер", "Дешене", "Шиан" і "Ренкін". Вони увійшли до складу австралійського флоту в 1996-2003 роках. Наразі судна проходять через програму модернізації. При водотоннажності 3,4 тисячі тонн кораблі здатні розвивати швидкість до 21 вузла, а дальність їх ходу становить 11 тисяч миль. Підводні човни типу "Коллінз" озброєно шістьма торпедними апаратами калібру 533 міліметри з боєзапасом на 22 торпеди або крилатих ракети Sub-Harpoon.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram