ГоловнаСвіт

Американські вузи оголосили про "революцію" в навчанні он-лайн

Освіту зроблять вільною, безкоштовною, якісною і максимально доступною.

Американські вузи оголосили про "революцію" в навчанні он-лайн
Президент Гарварда Дрю Фауст и президент MIT Сьюзан Хокфилд на презентации проекта edX
Фото: Lenta.ru

Представники Гарвардського Університету та Массачусетського технологічного інституту під час прес-конференції в Кембриджі (США) 2 травня 2012 року оголосили про запуск спільного проекту дистанційного он-лайн навчання edX.

За словами представників вузів, вони мають намір влаштувати "революцію в он-лайн навчанні", зробивши його вільним, безкоштовним, якісним і максимально доступним.

Під он-лайн навчанням ідеологи проекту розуміють не просто відеокурси лекцій, а цілий комплекс дистанційних уроків, що включає тести, спілкування в групах і контроль із боку викладача. Для цього автори edX планують створити спеціальне програмне забезпечення, що не тільки контролюватиме весь процес навчання, а й аналізуватиме поведінку учнів із метою поліпшення існуючих програм, у тому числі й очних. Створене ПЗ автори обіцяють зробити вільним і закликають інші навчальні заклади ним скористатися.

За словами творців edX, основним пріоритетом для них є поліпшення якості очної освіти. Планують, що створена он-лайн система допоможе студентам стаціонару обох ВНЗ краще освоювати матеріал. Проект має, перш за все, експериментальний характер. Як підготовчий етап Массачусетський інститут протягом року проводив пілотний проект MITx, який був дуже популярним.

На розвиток edX кожен з вишів виділив по 30 мільйонів доларів. Творці планують розширювати партнерство і залучати до нього інші навчальні заклади.

Керівництво проектом здійснюватиме президент, якого призначить опікунська рада. Першим головою edX став Анант Агарвал (Anant Agarwal), професор інженерної електроніки й інформатики Массачусетського інституту.

До проекту планують залучити близько мільярда студентів у всьому світі. Навчання в edX буде безкоштовним, проте учні, які показали хороші результати й захочуть отримати відповідний сертифікат, повинні будуть внести за нього невелику плату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram