ГоловнаСвіт

Із секретної доповіді стало відомо про психічні відхилення Гітлера

Параноя диктатора виражалася в "комплексі месії".

Із секретної доповіді стало відомо про психічні відхилення Гітлера
Адольф Гитлер
Фото: Lenta.ru

Адольф Гітлер страждав від "шаманізму", причинності та параної. Про це свідчить знайдена в архіві доповідь, яку було підготовлено для британської розвідки в квітні 1942 року.

Співробітник Кембріджського університету Джон Маккерді склав психіатричний портрет Гітлера на основі його промови в Рейхстазі 1942 року. Відтоді секретний документ (мабуть, спецслужби його так і не прочитали) зберігався в родині соціолога Марка Абрамса.

"Шаманізм" Гітлера, на думку Маккерді, проявлявся в істеричній поведінці диктатора під час публічних виступів. У такий самий спосіб шамани доводять себе до нестями і починають вірити, що їхніми вустами говорять духи. Втім до 1942 року симптоми цього "захворювання" помітно ослабли, але два інших психічних відхилення почали проявлятися сильніше.

"Припадки" фюрера, як випливає з доповіді, виявлялися в його "холоднокровній безжалісності", але водночас і в схильності падати духом у разі невдач. Фаталізм Гітлера, на думку Маккерді, став очевидним після зриву операції "Барбаросса", що передбачала швидку перемогу Німеччини над СРСР. Диктатор характеризують як людину, яка "серйозно розглядає можливість свого повного знищення".

Параноя Гітлера виявлялася в "комплексі месії": він вважав себе ватажком хрестового походу проти світового зла, втіленого в особі євреїв. У підсумку навколо особистості диктатора сформувався міф про вмираючого бога. "Він вважає себе богом, самопожертва якого призведе до перемоги над Злом", - ідеться в доповіді.

Як зазначає The Daily Telegraph, антисемітизм Гітлера, якщо вірити його психіатричному портрету, зростав під час військових невдач. Пошук внутрішнього ворога, як стверджують інтерпретатори документа, був для диктатора своєрідною компенсацією за невдалу боротьбу з ворогами зовнішніми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram