ГоловнаСвіт

Клінтон вітає рішення Китаю щодо сліпого дисидента

Китай боїться антиурядових виступів.

Клінтон вітає рішення Китаю щодо сліпого дисидента
архивное фото

Китай заявив у п'ятницю, що сліпий дисидент Чень Гуанчен може подати заяву на навчання за кордоном, що викликало схвалення держсекретаря США Хілларі Клінтон.

Про це повідомляє Reuters 4 травня.

Рішення Китаю також передбачає близький кінець дипломатичної кризи між Пекіном і Вашингтоном.

Але правозахисники озвучили застереження щодо очікувань швидкого вирішення проблем Гуанчена, заявивши, що Пекін дещо стурбований тим, що виявлена стосовно нього м'якість може підбадьорити інших дисидентів, які протестують проти правління комуністичної партії.

Заява МЗС Китаю з'явилася після драматичного й дуже публічного звернення Гуанчена, який говорив по телефону з Конгресом США, де проходили слухання у його справі. Чень просив дозволу виїхати в США після 19-місячного позасудового полону в своєму рідному селі.

"Якщо він хоче навчатися за кордоном, то може звернутися звичайними каналами у відповідні відомства відповідно до закону, як і будь-який інший громадянин Китаю", - заявив представник МЗС Китаю Лю Веймінь у короткій заяві, додавши, що Чень і раніше перебував на лікуванні в шпиталі.

Клінтон, яка перебуває в Пекіні на стратегічних та економічних переговорах, заявила, що посол США в Пекіні Гері Локк розмовляв з Гуанченом у п'ятницю. Чень підтвердив, що хоче поїхати в США на навчання разом зі своєю родиною.

"Протягом дня було досягнуто прогресу, щоби допомогти йому (Гуанчена) знайти майбутнє, яке він хоче, і ми будемо на зв'язку з ним. Ідеться не тільки про відомих діячів, мова про права людини і прагнення понад мільярда людей у Китаї і ще мільярдів у всьому світу, і про майбутнє цієї великої нації і всіх народів", - сказала Клінтон.

Американські офіційні особи заявили, що вони тепер розраховують на регулярний доступ до Ченя для американських дипломатів і лікарів. Вони також повідомили, що перевірка показала: під час втечі Чень зламав три кістки, а його нога в гіпсі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram