ГоловнаСвіт

Чехії передбачили дефіцит нафти

Росія готова поставити тільки 73 тисячі тонн сировини.

Чехії передбачили дефіцит нафти
НПЗ в Чехии
Фото: Lenta.ru

У травні Чехію чекає дефіцит нафти, так як з 350 тисяч тонн, які необхідні країні, Росія готова поставити тільки 73 тисячі тонн сировини.

Джерела у "Газпром нафта" розповіли виданню, що компанія мала компенсувати дефіцит нафти в Чехії, але вона не зможе поставити більше 75 тисяч тонн. У квітні "Газпром нафта" збільшила поставки нафти до країни на 58%. Інші компанії продавати вуглеводні до Чехії наразі наміру не мають.

Скорочення поставок російської нафти до Чехії почалося в квітні. За даними "Транснафти", за місяць до країни поставили 230 тисяч тонн вуглеводнів за планом у 410 тисяч тонн. Того ж місяця стало відомо, що постачати нафту в цю країну поки не будуть ані "Роснефть", ані "Лукойл".

Повідомляли, що в квітні російські вуглеводні також недоотримала Словаччина. З 508 тисячі тонн, передбачених за планом, до країни надійшло тільки 310 тисяч тонн вуглеводнів.

Чехія отримує більшу частину російської сировини по нафтопроводу "Дружба", південна гілка якого проходить через територію України, Чехії, Словаччини та Угорщини. В країні працюють два великих нафтопереробних заводи: у Кралупах (його потужність становить близько трьох мільйонів тонн на рік) і Литвинові (п'ять мільйонів тонн).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram