ГоловнаСвіт

У Німеччині перерахують усіх власників зброї

Поліція отримала право на раптові перевірки власників зброї.

У Німеччині перерахують усіх власників зброї
Фото: Lenta.ru

Бундестаг 26 квітня схвалив створення єдиного реєстру власників вогнепальної зброї. Для того, щоб здійснити проект, його має схвалити бундесрат. Очікують, що список сформують іще до кінця 2012 року.

Наразі інформацію про легальне володіння зброєю зібрано в 600 різних відомствах, які ніяк не пов'язані між собою. Проект нового закону передбачає, що в разі потреби влада зможе швидко вирахувати походження зброї та її власника. Єдиний електронний реєстр доручать вести Федеральному адміністративному відомству, яке збиратиме дані з інших джерел.

Вимоги про створення єдиного списку власників зброї озвучили після того, як колишній учень гімназії в Ерфурті 2002 року влаштував стрілянину у школі. Він убив 16 осіб, більшість із яких були вчителями школи, а потім наклав на себе руки. Як стало відомо згодом, за кілька тижнів до події його самого вигнали з гімназії.

2009 року в місті Вінненден (Winnenden) підліток також розстріляв своїх однокласників і вчителів, убивши 15 осіб. Після цього він вчинив самогубство. Пістолет узяв у батька - члена стрілецького клубу.

Після цього інциденту до закону про зброю внесли зміни. Зокрема, поліція отримала право приходити з перевірками в дім власників зброї без попередження. Особи до 18 років, які належать до стрілецьких товариств, більше не мають права користуватися зброєю великого калібру.

Окрім того, вводячи єдиний реєстр, Німеччина випереджає плани ЄС, згідно з якими такі списки повинні з'явитися в країнах Євросоюзу щонайпізніше 31 грудня 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram