ГоловнаСвіт

ПАРЄ ухвалила "антиросійську" резолюцію щодо Сирії

У документі засуджуються систематичні та тяжкі порушення прав людини з боку Сирійської армії.

ПАРЄ ухвалила "антиросійську" резолюцію щодо Сирії
Совет Европы
Фото: Newsru.com

Справи російських представників у Парламентській асамблеї Ради Європи йдуть вкрай погано, констатує преса. Напередодні делегація РФ не зуміла відстояти свою точку зору у сирійському питанні. Резолюція, що містить серед іншого неприємний для Москви заклик до ООН ввести ембарго на постачання до Сирії зброї, ухвалили майже одностайно. А вже сьогодні Москву очікує ще одна неприємність: ПАРЄ може санкціонувати міжнародне розслідування справи Сергія Магнітського.

Намагаючись пом'якшити жорстку резолюцію щодо Сирії, парламентарії від РФ запропонували одразу 11 поправок, але всі вони були відкинуті. Документ ухвалили практично одностайно - проти виступили лише троє членів російської делегації, як випливає зі звіту, розміщеного на сайті ПАРЄ.

Росія зазнала відчутної поразки: проект сирійської резолюції виявився вкрай жорстким. "ПАРЄ вражена ситуацією в Сирії, де в результаті жорстокого придушення виступів прихильників демократичних перетворень авторитарним сирійським керівництвом загинули більше 11 тисяч людей", - йдеться одразу на початку документа.

У ньому рішуче засуджуються "систематичні та тяжкі порушення прав людини, рівнозначні злочинам проти людяності" з боку Сирійської армії і сил безпеки, які "використовують силу проти мирних громадян", "здійснюють безпідставні страти і вбивства учасників протестів", застосовують тортури і сексуальне насильство, враховуючи дітей. Асамблея вимагає розслідування всіх злочинів проти людяності, наполягаючи на тому, що злочинці повинні постати і перед Міжнародним кримінальним судом.

У дев'ятому пункті резолюції ПАРЄ фактично виносить режиму Башара Асада вирок: "У диктаторського режиму, який десятиліттями гнобив сирійський народ, немає майбутнього ... Очевидно, що режим Асада добігає кінця, що покладає серйозну відповідальність як на міжнародне співтовариство, так і на опозицію всередині країни". А вже у десятому пункті ПАРЄ закликає до мирного майбутнього Сирії - без президента Асада.

У сьомому пункті документа ПАРЄ зазначає, що мирний план Кофі Анана виконується не повністю. Через це пропонується ввести ембарго на постачання зброї до Сирії: "сирійський народ повинен мати можливість вільно будувати своє майбутнє. Для сприяння цій меті ПАРЄ закликає Радбез ООН ввести ембарго на постачання зброї та супутніх матеріалів до Сирії".

Глава делегації Олексій Пушков пропонував вилучити цей пункт повністю, як і звернення ПАРЄ до ООН, що безпосередньо стосується інтересів Росії, яка має великі військові контракти з Дамаском. Викреслити з резолюції просили і пункт про відсутність майбутнього для Асада. Пушков пропонував також змінити формулювання "жорстоке придушення виступів прихильників демократичних перетворень авторитарним керівництвом" на фразу "жорстокий внутрішній конфлікт". Всього глава делегації РФ брав слово 11 разів - за кількістю російських поправок. І щоразу більшістю голосів асамблея відкидала ініціативи делегації. Спроби членів російської делегації пояснити, що позиція Москви "спрямована на те, щоб трансформація сирійського режиму відбувалася в мирній формі", нікого не переконали.

У Москві ухвалення резолюції ПАРЄ поки не коментували, проте заявили, що введення санкцій проти Сирії є "контрпродуктивним". "Я думаю, що це контрпродуктивні заходи", - цитує РИА "Новости" заступника голови МЗС РФ Михайла Богданова. Дипломат коментував повідомлення про те, що проти Дамаска можуть застосувати 7-й розділ Статуту ООН ("Дії щодо загрози миру, порушення миру та актів агресії"), що передбачає застосування за рішенням Радбезу як санкцій, так і збройних сил для підтримки або відновлення миру і безпеки.

"Буквально сьогодні наш міністр приймав делегацію Народного фронту за звільнення і зміни в Сирії. Нам здається, що в опозиції є концептуально різні підходи і погляди на ситуацію. Нам здається, що найбільш перспективним і єдиним варіантом запобігання громадянської війни є загальнонаціональний діалог", - зазначив дипломат.

Припинення вогню, виведення військ - ці питання, за словами Богданова, повинні супроводжуватися практичними діями, "які мають полягати в тому, що всі сирійські конструктивні політичні сили повинні сісти за стіл переговорів і домовитися між собою про майбутнє країни".

Наразі основні надії Москви на дозвіл сирійського конфлікту будуються на реалізації положень резолюції Радбезу ООН про направлення до Сирії місії міжнародних спостерігачів. "Із задоволенням констатуємо, що перша група спостерігачів (серед них є російський офіцер), яка прибула до Сирії, вже відіграла стабілізуючу роль. Розраховуємо, що незабаром чисельний склад Місії досягне затверджених параметрів - 300 осіб", - йдеться в заяві офіційного представника МЗС РФ Олександра Лукашевича, опублікованому на сайті відомства.

Сьогодні Москву цілком може очікувати ще одна неприємна новина з ПАРЄ. Стало відомо, що голландець Пітер Омтзігт ініціював запит до Асамблеї з проханням розглянути можливість підготовки доповіді, присвяченій справі Магнітського. Автор запиту називає смерть юриста "вбивством" і звертається до влади РФ за сприянням у цьому питанні.

"Асамблея вперше звернула увагу на справу Магнітського ще в жовтні 2009 року, коли він був живий. Асамблея тепер повинна об'єднати зусилля з владою РФ для підготовки доповіді, де будуть з'ясовані всі деталі цього кричущого інциденту", - йдеться в запиті Омтзігта, що надійшов до ПАРЄ 24 квітня.

Під зверненням підписалися 69 делегатів ПАРЄ. Чи дадуть рух цьому запиту, стане ясно вже сьогодні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram