ГоловнаСвіт

Росія та Іран продовжують постачати паливо до Сирії

Сирія забезпечена паливом незважаючи на санкції.

Росія та Іран продовжують постачати паливо до Сирії
Фото: www.timesofisrael.com

Росія та Іран допомагають Сирії з імпортом палива, яке необхідне їй для важких транспортних засобів, враховуючи армійські танки.

Про це повідомляє Reuters у четвер 26-го квітня.

Поставки дозволяють Дамаску уникати повного впливу західних санкцій за жорстоке придушення інакодумства в Сирії, які дедалі посилюються.

Сирія отримала регулярні поставки російського газойля та дизельного палива протягом зими і незважаючи на дипломатичну підтримку Москви та вимоги, щоб уряд припинив атаки та вивів свої війська з міст, Росія направила ще одну поставку цього місяця.

Поставки, напевно, є законними, тому що ані Росія, ані Іран не приєдналися до санкцій Заходу на заборону такої торгівлі. А Москва заблокувала санкції Радбезу ООН, які застосовуватимуться до всіх інших країн.

Але документи про поставки показують, наскільки важко Заходу забезпечити дотримання санкцій, покликаних обмежити військовий потенціал Сирії, доти, поки Москва буде перешкоджати діям ООН.

Паливо, яке посилає Росія, відоме як гасойль, може продаватися в якості дизельного для танків сирійської армії і важких комерційних автомобілів, або як мазут.

У Сирії знаходяться два нафтопереробних завода, але вона потребує імпорту великої кількості дизельного палива для задоволення внутрішнього попиту - як для опалення, так і для транспорту.

Санкції забороняють ЄС і американським фірмам купувати сирійську нафту й вести бізнес з сирійськими компаніями, які займаються імпортом нафти і нафтопродуктів. Більшість колишніх постачальників відмовились від співробітництва з Сирією через побоювання порушити заходи, покликані покарати президента Башара аль-Асада за придушення опозиції. Це змусило Сирію в питаннях транспортного й топкового мазуту покладатися на невелику кількість союзників, серед яких Іран, який стикається з власними санкціями через ядерну програму. Іран заявляє, що програма призначена для мирних цілей, але Захід вважає, що вона націлена на створення атомної бомби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram