ГоловнаСвіт

Японія боїться нової ядерної катастрофи

Перезапуск японських АЕС під питанням

Японія боїться нової ядерної катастрофи
архивное фото

АЕС "Цуруга" на півночі Японії, ймовірно, розташована над активним геологічним розломом.

Про це повідомляє Reuters у середу, 25 квітня, з посиланням на спостерігача з ядерних питань Японії.

Таким чином припускають, що АЕС не перезапускатимуть через ризик землетрусу.

Уперше за сорок років Японія залишиться без ядерної енергетики принаймні на кілька тижнів. Катастрофа на АЕС "Фукусіма" підірвала громадську довіру до ядерної енергетики і запобігла запуску реакторів, які було закрито на перевірку.

Прес-секретар оператора АЕС "Цуруга" сказав: Агентство ядерної та промислової безпеки (NISA) з'ясувало, що геологічний розлом, який розміщений під блоками АЕС №1 і №2 (їх потужність становить 1517 МВТ), може бути активним. Він може рухатися разом із уже підтвердженим активними розломами поряд.

Оператор АЕС, приватна компанія Japan Atomic Power, заперечує існування активного розлому під електростанцією, посилаючись на геологічну оцінку, яку проведено раніше. Але NISA наказало провести додаткове розслідування

.

Атомну енергетику давно оголошено безпечною і дешевою, вона забезпечувала майже 30% електроенергії Японії ще до кризи, але тепер усі, крім одного із 54 реакторів Японії працюють в автономному режимі. Останній реактор закриють 5 травня.

У Японії є правила, що забороняють спорудження АЕС над активним розломом, який рухався протягом останніх 120-130 тисяч років. Відтак "Цуругу" можуть визнати непридатною для розміщення АЕС

.

Блок АЕС "Цуруга" №1 потужністю 357-МВт і блок №2 потужністю 1160 МВт закрили минулого року на планове технічне обслуговування.

Компанія Japan Atomic Power раніше планувала додати до АЕС блок №3 і №4 потужністю 1538 МВт, до 2018 року, але плани довелося змінити. Це є свідченням суспільного занепокоєння щодо ядерної енергетики після катастрофи на АЕС "Фукусіма" в березні 2011-го, що спричинила землетруси і цунамі. Наслідки природних явищ призвели до витоку радіації, яка, своєю чергою, призвела до масової евакуації і поширення забруднення.

Перезапуск блоку №1, який почав працювати 1970 року, був невизначеним з огляду на плани Японії обмежити "життя" реакторів до 40 років і дозволити триваліший термін експлуатації тільки в разі дотримання жорстких умов. Компанія планувала відмовитися від блоку №1 на АЕС "Цуруга" 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram