ГоловнаСвіт

Стратегія ВООЗ щодо боротьби з кором провалилася

ВООЗ сподівається покращити ефективність боротьби з кором.

Стратегія ВООЗ щодо боротьби з кором провалилася
Фото: mygazeta.com

Глобальні зусилля зі скорочення числа випадків смерті від кору не виправдали мети Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

Про це повідомляє BBC.

Аналіз, опублікований у журналі Lancet, засвідчив, що смертність від кору знизилися на 74% протягом 2000-2010 рр., але мета була 90%. Дослідники кажуть, що спалахи кору в Африці та затримки з програмами вакцинації в Індії застопорили прогрес у цьому питанні.

За даними аналізу, 2000 року було 535 300 випадків смерті від

кору. Цей показник знизився до 139 300 смертей 2010 року.

Сьогодні партнери, які очолюють зусилля з боротьби з кором, оголосили про нову глобальну стратегію, спрямовану на зменшення смертності від кору і зведення до нуля синдрому вродженої краснухи.

Ініціатива боротьби з кором і краснухою - програма співпраці міжнародних організацій, зокрема ВООЗ, - заявила, що зниження смертності від кору було високим до 2007 року, але заходи "здригнулися" у 2008-2009 роках, що обернулося спалахами в Африці, Азії і навіть Європі.

Африка й Індія дала загалом 79% усіх випадків смерті від кору протягом 2000-2010 років.

Ентоні Лейк, виконавчий директор організації ЮНІСЕФ, дитячого фонду ООН, який також є частиною Ініціативи боротьби з кором і краснухою, сказав, що від кору щодня помирають 382 людини.

"Кожну з них можна було б урятувати за допомогою вакцини", - сказав він.

Утім, зазначив він, 74%-ве падіння смертності засвідчило, що

"кампанії вакцинації можуть бути успішними навіть у найбідніших країнах і в найвіддаленіших регіонах".

Наступна мета Ініціативи та ВООЗ - 95% смертності від рівня 2000 року до 2015 року.

Доктор Окво-Беле, директор з імунізації, вакцин і біологічних препаратів у ВООЗ, сказав: "Маємо підстави для оптимізму, що 95%-ї мети буде досягнуто до 2015 року".

24 квітня було запущено нову кампанію боротьби із захворюванням, яка поєднуватиме вакцинацію від кору і краснухи.

Гендиректор ВООЗ Маргарет Чан заявила: "Падіння смертності від кору на три чверті в усьому світі показує, наскільки ефективною може бути добре налагоджена програма вакцинації. Тепер нам потрібно зробити наступний логічний крок і здійснити також вакцинацію дітей проти краснухи".

Кір - надзвичайно інфекційне вірусне захворювання. Спричиняє лихоманку, кашель і характерні червоно-коричневі плями на шкірі. Поширюється повітряно-крапельним шляхом, коли хворий кашляє або чхає. Можливі ускладнення включають пневмонію, вушні й очні інфекції, а також круп. Серйозні ускладнення включають запалення мозку (енцефаліт), який може бути смертельним. Інфекція під час вагітності може спричинити викидень, передчасні пологи і низьку вагу дитини при народженні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram