ГоловнаСвіт

Американського конгресмена не пустили до Афганістану

До складу делегації входили шестеро колег.

Американського конгресмена не пустили до Афганістану
Дана Рорабахер
Фото: Lenta.ru

Влада Афганістану не пустила американського конгресмена Дена Рорабахера (Dana Rohrabacher) в цю країну, пише The Telegraph. Парламентарій мав відвідати Кабул у складі делегації, до якої входили ще шість його колег. Проте в Дубаї перед посадкою на військовий літак Рорабахера повідомили, що лайнеру не дадуть піднятися в повітря, якщо він його не покине.

"Мені подзвонила Хілларі [Клінтон]. За її словами, Карзай був такий розлючений, що якщо я туди прилечу, це спровокує мінікризу", - розповів конгресмен. За його словами, держсекретар попросила не доводити ситуацію до скандалу, після чого він "погодився з її аргументами" і повернувся у Вашингтон. Він також розповів, що Державний департамент умовив Пентагон не давати дозволу на зліт повітряного судна в Кабул, якщо парламентарій не покине салон. У підсумку делегація Конгресу США вилетіла до Афганістану без Рорабахера.

Відповідно до заяв афганської сторони, конгресмен не міг прилетіти з технічних причин: у нього, на відміну від колег, "не було візи". При цьому для людей, що прибувають до Афганістану американськими військовими літаками, візи, відповідно до двосторонніх домовленостей, не потрібно.

Різко негативна реакція афганської влади на майбутній візит Рорабахера зумовлена його великим інтересом до внутрішньополітичних процесів у цій країні. Зокрема, конгресмен зустрічався з лідерами Північного Альянсу, які домагаються більшої автономії для північних регіонів Афганістану, населених етнічними таджиками, узбеками та туркменами. Офіційний Кабул, своєю чергою, насторожено ставиться до закликів поділитися владою.

Крім того, Рорабахер скерував генеральному контролеру США Юджину Додаро запит із проханням перевірити законність витрачання американських коштів, які виділяють на допомогу уряду Карзая. У цьому документі парламентарій прямо звинуватив президента Афганістану і його близьких у розкраданні мільярдів, виплачених за рахунок платників податків у США.

Про результати відповідної перевірки Додаро наразі нічого не повідомляв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram