ГоловнаСвіт

Іран "відбив" кібератаку

Нафту Ірану врятовано

Іран "відбив" кібератаку
Фото: mctb.ru

Міністерство нафти Ірану заявило, що його ІТ-системи не постраждали через кібератаку, але експертам потрібно два-три дні для проведення розслідування та ліквідації наслідків вірусу.

Про це повідомляє Reuters у вівторок, 24 квітня.

Іранське міністерство нафти, національні нафтові компанії та інтернет-сторінка нафтового терміналу в Перській заотоці було відімкнено від всесвітньої мережі. У зв'язку з цим Іран змушений був відключити системи керування острова Харк, де обробляють більшість експорту сирої нафти Ірану, а також низку інших об'єктів.

"На щастя, завдяки швидким заходам, що їх провели наші фахівці, комп'ютерні дані міністерства не було пошкоджено", - заявив керівник команди міністерства цивільної оборони Хамдуллах Мохаммеднежад, додавши, що причини проблеми наразі встановлюють, вирішення питання займе два-три дні.

"Усі підрозділи нафтової промисловості створюють резервні копії своїх даних на щоденній і довгостроковій основі. Але в тих випадках, коли інформація була певною мірою неповною, резервне копіювання замінило дані", - зазначив він.

"Нашого міжнародного відділу продажу нафти все це не торкнулося. Паніки немає, але ця кібератака показує, що в нашій системі безпеки є недоліки", - повідомляє національне агентство Ірану "ІРНА" з посиланням на високопоставленого чиновника відомства.

Фахівці з безпеки кажуть, що проблеми в ІТ-системах Ірану можуть бути спробою погіршити здатність Ірану на торгівлю нафтою, або, можливо, навіть стався технічний збій.

Сполучені Штати та їхні союзники ввели жорсткіші санкції щодо нафтової промисловості Ірану через його ядерну програму, яка, на їхню думку, спрямована на виробництво ядерних бомб. Іран стверджує, що ядерна програма має винятково мирний характер.

Держави-члени ЄС суттєво скоротили будь-які замовлення іранської нафти напередодні повної заборони на експорт іранської нафти в Євросоюз у липні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram