ГоловнаСвіт

Північна Корея проведе ядерні випробування "найближчим часом"

КНДР завдасть "удару у відповідь".

Північна Корея проведе ядерні випробування "найближчим часом"
архивное фото
Фото: thenewage.co.za

Північна Корея майже завершила підготовку до ядерних випробувань і має потенціал для їх проведення "найближчим часом".

Про це повідомляє Reuters із посиланням на високопоставлене джерело, що має тісні зв'язки з Пхеньяном і Пекіном.

"Невдовзі. Підготовку практично завершено", - сказало джерело, коли в нього запитали, чи готова Північна Корея провести ядерні випробування.

Північна Корея заявила минулого тижня, що готова завдати удару у відповідь на міжнародний осуд за невдалий запуск ракети цього місяця, збільшуючи ймовірність, що держава проведе ядерні випробування, порушуючи санкції ООН.

Джерело слушно передбачило події в минулому, сказавши Reuters про перше ядерне випробування в Північній Кореї 2006-го за кілька днів до його проведення.

Уперше офіційна особа, яка знає про наміри Пхеньяна, підтвердила, що ядерні випробування будуть проводити.

Південнокорейські газети процитували посадових осіб у Сеулі, які кажуть, що випробування можливі протягом наступних двох тижнів.

Джерело не уточнило, чи є тест третім із застосуванням плутонію, чи Пхеньян буде використовувати високозбагачений уран.

Багато аналітиків очікують, що Північна Корея вперше випробує ядерний пристрій, що використовує високозбагачений уран. КНДР довго не визнавала, що має такі технології, але два роки тому публічно зізналася в цьому.

Експерти в галузі оборони кажуть, що, успішно збагативши уран, аби створити бомбу, подібну до скинутої на Хіросіму майже 70 років тому, Північна Корея зможе створити значні запаси ядерних матеріалів для озброєнь. Це також спростить виготовлення ядерних боєголовок, які встановлюють на ракети далекого радіусу дії.

"Північна Корея, можливо, розгляне відмову (від випробувань), якщо США погодяться на мирний договір", - сказало джерело, підтвердивши давню вимогу Пхеньяну про визнання Вашингтоном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram