ГоловнаСвіт

На Філіппінах знайшли новий вид крабів

Вони вирізняються фіолетовий забарвленням.

На Філіппінах знайшли новий вид крабів
Insulamon palawanense, один из обнаруженных видов крабов
Фото: Lenta.ru

На Філіппінах виявлено чотири нових види прісноводних крабів роду Insulamon, кожен з яких має яскраве бузкове забарвлення панцира і кінцівок.

Тварин виявив німецький зоолог Гендрік Фрайтаг (Hendrik Freitag) на острові Палаван і декількох прилеглих невеликих островах. Раніше в цих місцях було відкрито єдиний вид роду - Insulamon unicorn, до якого зоолог додав чотири нових, що відрізняються кольором, будовою панцира, кінцівок та іншими анатомічними особливостями. Р

озміри панцира знайдених членистоногих дуже невеликі - у найбільшого з чотирьох видів, Insulamon magnum, вони не перевищують чотирьох-п'яти сантиметрів. Живуть тварини в прісних джерелах і струмках, де харчуються рослинами, фруктами та невеликими тваринами. Краби ведуть переважно нічний спосіб життя.

Автор знахідки зазначає, що краби здатні розрізняти кольори і, можливо, їх яскраве забарвлення має важливе значення для пошуку партнера. Так, в яскраво фіолетовий колір забарвлені лише самки та статево незрілі самці. Дорослішаючи, самці змінюють колір і стають червоними.

Відомо, що багато членистоногих, зокрема краби, можуть розрізняти не тільки відтінки кольорів, а й поляризацію світла. Деякі види використовують її для внутрішньовидової комунікації. Наприклад, каракатиці, які найкраще серед досліджених тварин відчувають поляризацію, мають особливе забарвлення, видиме тільки в поляризованому світлі та помітне тільки представникам їх виду. Дослідники, проте, не перевіряли можливість такої комунікації у крабів.

Відповідно до нещодавно опублікованої доповіді, нині у світі відкривають близько 18 000 нових видів на рік, багатьох із них виявляють не в експедиціях, а в архівах біологічних музеїв. Учені закликають інтенсифікувати опис нових видів у зв'язку зі скороченням місць проживання диких тварин і рослин.

Краби недавно послужили об'єктом незвичайного дослідження. Учені опублікували роботу, в якій використовували живих крабів Mictyris guinotae для моделювання нетрадиційного обчислювального пристрою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram