ГоловнаСвіт

Афганістан і США узгодили текст стратегічного пакту

Довгоочікувана угода відбулася

Афганістан і США узгодили текст стратегічного пакту
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Афганістан і США в неділю, 22 квітня, узгодили проект довгоочікуваного договору, який визначить масштаби і характер американської присутності в країні на термін до десяти років після виведення натовських військ у 2014 році.

Про це повідомляє Reuters.

Посол США в Кабулі Раян Крокер і афганський радник із національної безпеки Рангін Спанта підписали копії угоди. Таким чином, вони проклали шлях для президента Барака Обами і його афганського колеги Хаміда Карзая, щоби розглянути договір.

"Після напруженої спільної роботи ми раді, що наблизилися до завершення переговорів щодо Стратегічного партнерства. Наша мета полягає в довготривалому партнерстві з Афганістаном, яке зміцнить афганський суверенітет, стабільність і процвітання, і внесе свій вклад у нашу спільну мету перемогти Аль-Каїду та її екстремістські філії. Ми вважаємо, що цей документ сприятиме втіленню такої мети", - заявив прес-секретар посольства США в Кабулі.

Угода, переговори щодо якої тривають уже понад дев'ять місяців, з'явилася в час, коли відносини між Вашингтоном і Кабулом залишаються надто напруженими після великої кількості інцидентів за участю американських солдат. У документі викладено основи для майбутньої ролі США в Афганістані, в тому числі медичної допомоги та поради з управління країною. Але в договорі не вказано, чи буде скорочено кількість американських військ і радників у державі після 2014 року - терміну виведення військ НАТО. Це питання буде внесено до окремої угоди про статус сил.

Переговори про стратегічне партнерство (ССП) було призупинено на кілька місяців, поки американські переговірники не погодилися на вимогу Карзая передати афганські в'язниці під американським керівництвом під контроль Афганістану, а також припинити нічні рейди НАТО в країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram