ГоловнаСвіт

Сирія підписала угоду про наглядову місію

Міжнародні спостерігачі займають позиції.

Сирія підписала угоду про наглядову місію
архивное фото

Сирія й ООН підписали угоду про умови перебування наглядової місії ООН у країні.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на МЗС Сирії в четвер, 19 квітня.

"Ця попередня домовленість... повинна полегшити завдання спостерігачів у рамках сирійського суверенітету", - йдеться в заяві.

У заяві спецпосланця ООН і ЛАД у Сирії сказано, що сирійський уряд і ООН створили підґрунтя для "протоколу" про розгортання більшого числа спостерігачів у Сирії.

"Ця угода описує функції спостерігачів у Сирії та завдання й обов'язки уряду Сирії", - заявив офіційний представник Аннана Ахмад Фаузі. Він додав, що команда Аннана проводить такі переговори з представниками сирійської опозиції.

15 членів Радбезу ООН зберуться о 9:00 ранку (13:00 GMT) на брифінгу заступника Кофі Аннана - Жан-Марі Генно, який матиме вирішальне значення, коли визначатимуть, чи є необхідні умови для розгортання більшої кількості спостерігачів від ООН у Сирії. Американські і європейські дипломати в Радбезі вважають, що неповне дотримання Сирією зобов'язань із припинення насильства може вплинути на їхнє рішення підтримати нову резолюцію, яка необхідна для розгортання розширеної наглядової місії.

У першій доповіді про перебіг роботи після того, как Радбаз ухвалив резолюцію щодо Сирії, яка санкціонує розгортання спостерігачів, Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун запропонував розширити місію для спостереження за припиненням вогню до 300 осіб. Пан сказав, що 200 осіб не досить для країни з 23-мільйонним населенням.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Сирії Валід аль-Муаллем після заяви ООН про збільшення кількості міжнародних спостерігачів у країні заявив, що 250 миротворців у Сирії достатньо, щоб стежити за припиненням вогню в країні. Пізніше він також додав, що спостерігачі повинні бути з таких країн, як Китай, Росія, Бразилія, Індія і ПАР, які ставляться до Дамаска прихильніше, ніж Захід і ЛАГ. Він також відкинув необхідність збільшувати кількість літаків ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram