ГоловнаСвіт

Проти Берлусконі висунуто нове обвинувачення

У справі знову фігурують повії.

Проти Берлусконі висунуто нове обвинувачення
Сильвио Берлускони
Фото: РИА Новости

Колишній голова уряду Італії, Сільвіо Берлусконі внесений прокуратурою південно-італійського міста Барі в офіційний список підслідних - повідомили в четвер італійські ЗМІ, посилаючись на інформацію зі слідчих органів.

Прокуратура Барі звинувачує відомого політика в тому, що він шляхом підкупу примушував до брехні підприємця Джанпаоло Тарантіні (Gianpaolo Tarantini), який забезпечував участь так званих "ескорт-дівчат" у вечірках, влаштовуваних у різних резиденціях прем'єр-міністра. Ця справа тісно пов'язана зі скандальним судовим процесом у "справі Рубі", що триває у Мілані і в рамках якого Берлусконі звинувачується у зловживанні службовим становищем і причетності до проституції неповнолітніх.

Свого часу скандал навколо "справи Рубі" викликав гостру політичну дискусію на Апеннінах і дав опозиції черговий привід вимагати якнайшвидшої відставки Берлусконі з посади глави уряду. При цьому багато критиків прем'єра підкреслювали, що він може стати легкою здобиччю для шантажистів.

Тарантіні був заарештований 30 серпня 2011 слідчими органами Неаполя саме за підозрою у шантажі стосовно Берлусконі. Протягом слідства було, зокрема, встановлено, що прем'єр через ділка з сумнівною репутацією Вальтера Лавітолу (Valter Lavitola) передав підприємцеві 500 тисяч євро.

Голава уряду пояснив тоді свої дії тим, що за власним бажанням надав допомогу підприємцю, який потрапив у скрутне становище. Проте слідчі не повірили в таку версію і вирішили, що ці гроші були платою за мовчання Тарантіні, який у 2008-2009 роках сплачував участь повій у вечірках Берлусконі.

Під час розслідування з'ясувалося, що Берлусконі щомісяця виплачував Тарантіні по 20 тисяч євро, брав на себе витрати щодо його відпочинку та оплату школи для його дітей. Однак, після вивчення прослуховувань телефонних розмов виявилося, що 500 тисяч євро, обіцяні прем'єром підприємцю, так до нього і не дійшли, оскільки залишилися у не чистого на руку Лавітоли.

Суд Неаполя підсумував, що Берлусконі, побоюючись розголосу, хотів з допомогою Лавітоли змусити Тарантіні мовчати. Таким чином, підприємець перетворився з обвинуваченого у потерпілого, а його справою наразі займається прокуратура Барі.

Новий поштовх цій справі надало повернення в Італію минулого понеділка Лавітоли. Ордер на його арешт було видано ще 1 вересня, проте весь цей час ділок і колишній видавець газети L'Avanti! переховувався від італійського правосуддя за кордоном. Зараз слідчі прокуратури Неаполя ведуть допити Лавітоли, який також звинувачується у фінансових махінаціях і корупції. Першим результатом цих допитів стала конфіскація 2,5 млн євро державних субсидій, які призначалися для газети L'Avanti!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram