ГоловнаСвіт

Anonymous запускає сайт

Спочатку ресурс призначався для програмістів.

Anonymous запускає сайт

Група Anonymous запустила веб-сайт, який, за твердженням хакерів, дозволить усім бажаючим викладати матеріали без побоювань бути відстеженим. Сайт AnonPaste, як кажуть в Anonymous, більш безпечний, ніж аналогічний проект Pastebin.com, де публікується багато анонімних документів.

Сайт Pastebin свого часу був створений для програмістів, які тимчасово зберігали тут коди й обмінювалися ними. З роками люди стали зберігати тут істотно ширший спектр документів, у тому числі і так звані "інтернет-витоки". Anonymous та інші такі групи активно використовували цей ресурс для розміщення матеріалів, добутих в результаті зломів.

У спільній заяві Anonymous і раніше невідома група "Фронт народного визволення" повідомляють, що новий сайт дозволяє людям публікувати будь-які матеріали на умовах повної анонімності. Також автори проекту стверджують, що новий сайт не цензурує і не модерується.

Для користувачів, що працюють з AnonPaste, сервер пропонує 256-бітове AES-шифрування на рівні браузера. "Всі дані, що публікуються на сайті, шифруються і дешифруються в браузері, тому тут неможливо відстежити джерело публікації. Ми не ставили на меті регулювати сервіс і ми навіть не передбачили можливості видалення опублікованих матеріалів", - йдеться в заяві.

AnonPaste підтримує URL-скорочувач і дозволяє публікувати тексти розміром до 2 мегабайт за один раз. Користувачі самі вказують, як довго документ повинен знаходитися на сайті.

Нагадаємо, Anonymous, Lulz Security й інші такі групи - частина розгалуженої і водночас розрізненої міжнародної мережі онлайн-активістів, які називають себе інтернет-зборами або спільнотою. Достовірно судити про потужність Anonymous складно, зважаючи на розподіленість та непостійність складу учасників. Точно навіть невідомо одна це група чи декілька.

Протести хактивістів здебільшого пов'язані з питаннями свободи слова та непідконтрольності Всесвітньої мережі. Як акції протесту, вони часто створюють перешкоди в роботі різних веб-сайтів і служб.

Наприклад, Anonymous отримала широку популярність наприкінці 2010 року, коли її учасники організували серію DDoS-атак на сайти компаній і організацій, які протидіяли викривальному ресурсу WikiLeaks. Серед атакованих виявилися сайти PayPal, Visa і MasterСard.

Мішенями угруповання, яке, за деякими даними, на той час вже злилося з хакерами з групи Lulz Security, стали також сайти компаній Sony, Nintendo, PBS, сайт Сенату США, урядові сайти Бразилії, Мексики, Італії та інші ресурси.

Влітку минулого року представники Lulz Security скоїли крадіжку даних понад мільйонів користувачів сайту SonyPictures.com, а також стало відомо про атаки на підрозділ ФБР, на внутрішню мережу Сенату США, на сайти ЦРУ і британського Агентства з боротьби з оргзлочинністю.

Восени 2011 року група оголосила про створення "спеціального аналітичного підрозділу" Anonymous Analytics, яке візьметься за виявлення компаній, " які практикують неправильне управління корпоративними фінансами й залучені до великомасштабних шахрайських операцій". У новий підрозділ добровільно увійшли аналітики, бухгалтери, аудитори, статисти, комп'ютерні експерти та юристи.

Хакери, які називають себе російськими представниками Anonymous, наприкінці січня опублікували листування нібито глави Росмолоді Василя Якименка й прес-секретаря відомства Христини Потупчик, а на початку лютого атакували сайти калузького і московського відділень партії "Єдина Росія".

Нарешті, на початку квітня Anonymous атакувала сайти китайських держустанов, заявивши, що робить це в помсту за посилення інтернет-цензури в країні та введення обмежень на свободу слова у Мережі. За даними британського видання The Register, хактивісти вивели з ладу близько 500 сайтів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram