ГоловнаСвіт

Twitter проголосив принцип патентного ненападу

Керівництво сервісу мікроблогів Twitter представило проект "Патентної угоди інноватора" (Innovator's Patent Agreement, IPA).

Twitter проголосив принцип патентного ненападу
Фото: Lenta.ru

Там описано принципи, яких Twitter має намір дотримуватися щодо патентів, які отримали його співробітники.

Сервіс проголосив, що має намір використовувати патенти тільки з "оборонною метою". Для "нападу" на інші компанії, наприклад, щоб отримати компенсацію, Twitter їх не застосовуватиме. Патенти у Twitter гратимуть роль "щита, а не зброї", сказано у блозі компанії.

Описані в "Угоді" принципи стосуватимуться всіх патентів, отриманих співробітниками Twitter. Якщо співробітник переходить на роботу в іншу компанію, то він сам вирішуватиме, як вчинити зі своїми патентами.

Чорновий варіант "Патентної угоди інноватора" Twitter розмістив на сервісі Github. Затвердити остаточну версію документа сервіс мікроблогів планує до кінця 2012 року. Одразу після цього "Угода" набуде чинності.

Twitter наголошує, що його "Угода" дуже відрізняється від патентної політики інших компаній. Більшість із них, приймаючи на роботу нового співробітника, укладають із ним договір про патенти. Згідно з ним, компанія отримує права на всі патенти, пов'язані з основною діяльністю співробітника, і може розпоряджатися ними на власний розсуд.

Сучасні патентні принципи нерідко ставали предметом критики. Так, улітку 2011 року головний юрист Google Девід Драммонд (David Drummond) заявив, що патенти в сучасному світі стримують технічний прогрес замість того, щоб заохочувати його.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram