ГоловнаСвіт

Новий голова Світового банку, думки експертів

Новий голова Світового банку, кандидат від США, президент Дартмутського коледжу Джин Ен Кім займе посаду з 1 липня на п'ять років.

Новий голова Світового банку, думки експертів
архивное фото

Кандидатура доктора Джина Ен Кіма не була однією з основних на посаду голови СБ, коли нинішній очільник Світового банку Роберт Зеллік заявив, що піде з посади, щойно мине п'ятирічний термін перебування на ній. Утім, Кім дуже шанований серед експертів охорони здоров'я як антрополог і лікар, який став одним із засновників некомерційної організації "Партнери в ім'я здоров'я" (Partners in Health) і як колишній директор департаменту ВІЛ/СНІДу у Всесвітній організації охорони здоров'я. Білий дім розглядав інші кандидатури на посаду голови СБ від США. Серед них - сенатор Джон Керрі, демократ з Массачусетсу, Лоуренс Саммерс, колишній міністр фінансів і економічний радник Обами, і Сьюзан Райс, посол США в ООН.

Нагадаємо, крім Джима Ен Кіма, на посаду голови СБ претендували екс-міністр фінансів Колумбії Хосе Антоніо Окампо і міністр фінансів Нігерії Нгозі Оконджо-Івеала.

"Лідер СБ повинен добре розуміти і роль розвитку у світі, і важливість створення умов, коли допомога не знадобиться. Пора вже професіоналові з розвитку очолити найбільше агентство світу з розвитку", - сказав перед тим президент США Барак Обама на користь кандидатури Кіма.

У своїй заяві Тімоті Ф. Гейтнер, міністр фінансів США і випускник Дартмутського коледжу, похвалив Кіма, з яким перебуває в дружніх стосунках: "Розвиток - це його довічне зобов'язання, це його пристрасть. І у світі з таким величезним потенціалом для поліпшення життя ми маємо унікальну можливість використовувати цю пристрасть і досвід на посаді голови Світового банку".

За словами чиновника, особливу увагу Обами привернула робота Кіма в бідних країнах, а також його особиста історія - іммігранта з Південної Кореї, країни, яка була бідною 50 років тому, але відтоді перетворилася на країну з високим рівнем доходів.

Як громадський захисник здоров'я, доктор Кім має репутацію технократа, який "проштовхує" програми, щоб полегшити бідність і вилікувати хвороби, щоб довести свою ефективність. Під час роботи в Partners in Health в столиці Перу Лімі Кім допоміг розробити програму лікування медикаментозно стійкого туберкульозу. У цій бідній країні йому також удалося знизити вартість ліків, необхідних для лікування цієї форми туберкульозу. Згодом він очолював підрозділ ВООЗ із ліквідації ВІЛ/СНІДу, де керував ініціативою із забезпечення трьох мільйонів осіб, які живуть із цим захворюванням, антиретровірусною терапією.

"Джим дійсно вміє розгледіти необхідність певного втручання, а потім застосувати це знання до конкретних програм", - сказав Пол Фармер, співзасновник Partners in Health.

Колеги Кіма кажуть, що технократична репутація привела доктора Кіма в Дартмутський коледж, де він також знаний тим, що заохочував студентів мислити глобально.

"Майже кожен президент коледжу повинен підніматися й казати, що важливо вийти у світ і змінити його. Але існує дуже мало президентів коледжів, які вийшли у світ і змінили його", - сказав Джонатан С. Скіннер, дартмутський економіст.

Доктора Кіма критикували студенти і викладачі Дартмута, зокрема, за його нестатутні відносини у школі братства і за те, що він не був повністю відданий роботі в установі в довгостроковій перспективі.

Кім прославився також нищівним почуттям гумору, дотепами на засіданнях і навіть співом і танцями в студентському шоу Дартмута.

Останніми роками великі економіки, що розвиваються, критикували "джентльменську" угоду, що віддає США "контроль" над президентом СБ. Група із 20 країн закликала до справедливішого, прозорішого добору на найвищі посади СБ і МВФ, і Світовий банк сам підтвердив свою прихильність до відкритого процесу добору кандидатів, що ґрунтувався б на їхніх заслугах.

Реакція на призначення Кіма була переважно позитивною. Але декотрі експерти в галузі розвитку порушили декілька питань про його досвід і бачення майбутнього організації.

"(Призначення) передбачає уявлення про банк, яке повинно бути певною мірою ідеальним", - сказала Ненсі Бердсай, колишня співробітниця Світового банку, президент Центру глобального розвитку, науково-дослідної організації, що базується у Вашингтоні.

Бердсай наголосила, що Кім має досвід роботи та вдосконалення окремих програм у дуже бідних країнах. Однак, додала вона, що не зрозуміло, як той вирішуватиме такі міжнародні питання, що зачіпають бідних, як зміна клімату і корупція. Вона також сумнівається в баченні Кімом ролі банку в країнах з економікою, що швидко розвивається, таких як Китай, Бразилія, Індія і Туреччина.

"Це законне занепокоєння, не тому, що він не може вчитися й отримувати хороші поради, прийшовши до влади, а тому, що це може забрати якийсь час", - сказала Ненсі Бердсай.

Економіст Корнельського університету і колишній високий співробітник МВФ Есвар Прасад сказав, що медична освіта Кіма дала йому життєво важливий досвід для вирішення проблем націй, що розвиваються.

Ендрю Мітчелл, британський держсекретар з питань міжнародного розвитку, вважає, що Кім показав, що здатен здійснити зміни.

"Значний досвід Джима Кіма як першого професіонала в галузі розвитку на посаді голови Світового банку матиме життєво важливе значення, і він продемонструє його своїми амбітними реформами та модернізацією", - сказав він.

"Йому доведеться розвіяти уявлення про те, що він на посаді (голови СБ), щоб служити інтересам США, а не інтересам країн, що розвиваються", - сказав Прасад.

Сам Кім, виступаючи перед радою директорів СБ, назвав себе хорошим слухачем без ідеологічного підходу, чий досвід у Дартмутському коледжі допоможе захистити фінансову модель СБ.

"Ви знайдете в мені людину, яка ставить жорсткі питання про статус-кво і не боїться кинути виклик наявній ортодоксії", - сказав він.

Доктор Кім, якого удостоїли престижної стипендії Фонду Мак-Артурів 2003 року, народився в Сеулі, Південна Корея, 1959 року і переїхав із родиною до США, коли йому було 5 років. Він закінчив Університет Брауна 1982 року, здобув ступінь доктора медицини в Гарвардському університеті 1991 року і там само отримав ступінь доктора філософії в антропології 1993 року. Він став першим американцем азіатського походження, який очолив установу Ліги плюща, коли зайняв посаду в Дартмуті 2009 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram