ГоловнаСвіт

США виписали Google штраф за непослух

Компанію Google оштрафовано на 25 тис. доларів за перешкоджання владі США в розслідуванні діяльності найбільшого пошуковика світу зі збору даних для сервісу Street View.

США виписали Google штраф за непослух
Автомобиль Google Street View
Фото: Lenta.ru

Федеральна комісія з питань комунікацій США (Federal Communications Commission, FCC) визнала, що Google "навмисно" відмовляється сприяти агентству. FCC також відмовилася від подальшого розслідування діяльності Google, оскільки так і не змогла пред'явити звинувачення компанії, зазначає Agence France-Presse

Google Street View створює панорамні знімки за допомогою спеціального блоку камер, установленого на автомобілі. Такий автомобіль пересувається дорогами тієї чи іншої країни, після чого відзнятий матеріал зшивають і накладають на карту.

З травня 2007 року по травень 2010 Google збирав для проекту Street View дані в США й інших країнах світу. Автомобілі Google, які фотографували види вулиць у різних містах світу, автоматично під'єднувалися до незахищених бездротових мереж навколо себе, отримуючи із цих мереж безсистемний набір даних. 2010 року представники Google визнали, що компанія таким чином ненавмисно отримала доступ до персональних даних низки користувачів, зокрема, їхні e-mail і URL-адреси, а також паролі.

Після того, як стало відомо про порушення, правозахисні організації в різних країнах почали розслідувати факти отримання Google несанкціонованого доступу до особистої інформації. У березні 2011 року французька Національна комісія з питань свободи інформації оштрафувала корпорацію на рекордну суму в 100 тис. євро за несанкціонований збір даних.

У Google зобов'язалися знищити незаконно зібрані персональні дані. Однак від використання відомостей про точки доступу Wi-Fi у своїх сервісах компанія відмовлятися не бажає.

Технологію Google Street View запущено 2007 року як частину сервісів Google Maps і Google Earth.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram