ГоловнаСвіт

У Норвегії розпочався суд над Андерсом Брейвіком

У Норвегії в понеділок розпочався суд над Андерсом Брейвіком, якого звинувачують у вбивстві 77 осіб.

У Норвегії розпочався суд над Андерсом Брейвіком

Засідання почалося о дев'ятій ранку за місцевим часом (о 10:00 за київським).

Як зазначає Sky News, Брейвік привітав суд, піднявши праву руку. Тільки-но йому надали слово, обвинувачений заявив, що не визнає норвезького суду, оскільки уряд країни підтримує ідею мультикультуралізму.

Андерс Брейвік організував і виконав подвійний теракт у Норвегії 22 липня 2011. Спочатку він улаштував вибух в урядовому кварталі Осло, а потім вирушив у молодіжний табір владної партії на острові Утойя і відкрив вогонь по молоді. Звинувачення наполягає, що жертвами терактів стали щонайменше 300 осіб.

Брейвік без спротиву здався поліції, яка прибула на Утойю, визнав причетність до терактів, проте відмовився вважати себе винуватим. За його словами, його дії були необхідні, щоб привернути увагу норвезького суспільства до масового напливу в Європу мігрантів-мусульман. Восени 2011 року психіатрична експертиза визнала Брейвіка неосудним, однак

під час повторного обстеження перед початком суду експерти виснували, що він здоровий.

Сам Брейвік заявляв, що повністю усвідомлював, що робив і "шкодує тільки про те, що не пішов іще далі". У суді він має намір пояснити свої дії "самообороною".

Терорист також стверджував, що волів би довічного тюремного терміну примусового лікування. Раніше ЗМІ повідомляли, що за скоєні злочини Брейвікові загрожує ув'язнення терміном до 21 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram