ГоловнаСвіт

У Франції за рік заборони паранджі оштрафували 300 мусульманок

У Франції за рік, що минув з моменту запровадження заборони на паранджу, оштрафували майже 300 жінок.

У Франції за рік заборони паранджі оштрафували 300 мусульманок
Фото: Lenta.ru

11 квітня 2011 року у Франції набув чинності закон, що заборонив з'являтися в громадських місцях у головних уборах, що закривають обличчя. Порушення цього правила карають штрафом у 150 євро.

Представник міністерства внутрішніх справ П'єр-Анрі Бранде (Pierre-Henri Brandet) пояснив, що за рік було 354 перевірки та виписано 299 штрафів. При цьому, ухвалюючи закон, політики оцінювали кількість жінок у країні, які носять паранджу, у дві тисячі осіб. У січні міністр внутрішніх справ Клод Жеан (Claude Gueant) оголосив, що внаслідок запровадження закону удвічі поменшало жінок в уборах, що закривають обличчя.

Водночас представник асоціації "Руки геть від моєї конституції" Рашид Некказ (Rachid Nekkaz) навів інші цифри. За підрахунками його організації, торік через паранджу допитали й оштрафували 367 жінок. За його словами, їм доводилося згаяти в поліцейських дільницях від півтора до трьох годин.

Іще Некказ зазначив, що дві третини затриманих були вдовами або незаміжніми дівчатами. На його думку, це свідчить про те, що мусульманки закривають обличчя не під тиском чоловіків. Для чоловіків, які змушують жінок носити паранджу, передбачено штраф у розмірі 20 тис. євро.

Одним з ініціаторів заборони став президент Франції Ніколя Саркозі. Його прихильники заявляли, що це необхідно, аби захистити права жінок. Критики закону, навпаки, вважали, що той утискає права людини. Вони заявили, що глава держави, схваливши закон, сліпо послухався правих, аби підвищити власний рейтинг напередодні президентських виборів. Ухвалення закону спровокувало протести мусульманської громади Франції, яка налічує понад п'ять мільйонів осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram