ГоловнаТехнології

SpaceX вперше успішно запустила корабель Crew Dragon

До МКС вирушив жіночий манекен "Ріплі".

Аерокосмічна компанія SpaceX успішно запустила ракету Falcon 9 з кораблем Crew Dragon. Ракета стартувала з мису Канаверал о 9:49 за київським часом. На каналі SpaceX опубліковано трансляцію запуску.

"На борту корабля Crew Dragon місії DM-1 (Demo-1) немає людей, але в одному з чотирьох крісел на орбіту вирушив манекен у скафандрі "Ріплі", який несе в собі безліч датчиків. Приблизно через 10 хвилин після старту ракети багаторазова перша сходинка повернулася на Землю", - пише видання N+1.

Жіночий манекен у фірмовому скафандрі SpaceX назвали іменем вигаданої головної героїні фантастичного фільму про ворожих інопланетян "Чужий" Елен Ріплі, яку зіграла американська актриса Сігурні Вівер.

Манекен "Ріплі" на борту Crew Dragon
Фото: twitter.com/elonmusk
Манекен "Ріплі" на борту Crew Dragon

Стикування корабля з МКС має відбутися в неділю, о 10 ранку за київським часом.

Стикування з Crew Dragon має пройти у повністю автоматичному режимі, через що на МКС зробили нетипові запобіжні заходи.

Незадовго до стикування астронавти в американському сегменті закриють чотири люки, що з'єднують сегменти станції. Також NASA і "Роскосмос" домовилися про евакуацію екіпажу американського сегменту станції в російський сегмент і пілотований корабель "Союз МС-11" у разі нештатної ситуації.

Після стикування з Міжнародною космічною станцією Crew Dragon проведе на орбіті майже тиждень, а потім повернеться на Землю. Місія DM-1 завершиться приводненням Crew Dragon в Атлантичному океані за 390 кілометрів на схід від мису Канаверал 8 березня.

Корабель Crew Dragon призначений для доставки людей і вантажів на Міжнародну космічну станцію. Корабель розробляли з 2013 року. Ним можна керувати як з борту літака, так і з центру на Землі. Він буде виводитися на орбіту ракетою-носієм Falcon-9.

Crew Dragon, залежно від комплектації, може доставити на орбіту екіпаж з 4 або 7 осіб і може провести в пристикованому до МКС стані більш ніж 200 днів.

Перші безпілотні запуски кораблів, розроблених в рамках Commercial Crew Program, неодноразово переносили з різних причин. Перший пілотований запуск Crew Dragon запланований на червень 2019.

Єдиним засобом доставки екіпажів на МКС зараз є російські кораблі "Союз", місце на яких коштує NASA 81 млн доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram