ГоловнаТехнології

NASA оголосило про завершення місії марсохода Opportunity

Останній раз зонд виходив на зв'язок вісім місяців тому.

NASA оголосило про завершення місії марсохода Opportunity
Фото: nasa.gov

Американське космічне агентство NASA 13 лютого офіційно оголосило про припинення функціонування марсохода Opportunity, який в 2018 році потрапив у найпотужнішу пилову бурю на Червоній планеті і з того часу не виходив на зв'язок.

Про це повідомляється на сайті агентства.

12 лютого NASA повідомило, що зробить фінальну спробу зв'язатися з марсоходом Opportunity. Останній раз зонд виходив на зв'язок вісім місяців тому.

Opportunity сів на Марсі в 2004 році і подолав там близько 45 кілометрів. Учасники проекту розраховували лише на 90 днів роботи марсохода. Він повинен був вивчати гірські породи і ґрунт, зокрема мінерали, що містяться в них, які могли б довести існування рідкої води на Марсі в минулому. Аналіз даних з першого зразка показав, що частина плато Меридіана колись була солоним озером.

За 15 років вчені за допомогою Opportunity складали карти місцевості, вивчали метеорит на поверхні планети і багато іншого. Апарат застрявав в піщаних дюнах і вибирався з них, а з 2008 року він пересувався задом наперед через технічні проблеми.

У червні 2018 року NASA повідомило, що призупинило виконання наукових операцій марсоходом Opportunity через пилову бурю. Буря перешкоджала проникненню сонячних променів крізь атмосферу і позбавляла марсохід, який працював на сонячних батареях, джерела енергії.

Раніше повідомлялося, що компанія Mars Onе, яка займалася проектом колонізації Марса, збанкрутувала.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram