ГоловнаТехнології

NASA в прямому ефірі запускає нову місію на Марс

Прибуття до Марсу заплановано на 26 листопада.

Зі стартового майданчика SLC-3 на авіабазі ВПС США Ванденберг у Каліфорнії 5 травня відбудеться запуск ракети-носія Atlas V з посадковим апаратом InSight, який до кінця осені повинен подолати 485 млн км і дістатися до Марса. Про це повідомляє Ліга.Новини.

Стартове вікно відкривається о 14:05 за Києвом. Прибуття до Марсу заплановано на 26 листопада.

Після посадки 358-кілограмовий геофізичний зонд, який в розгорнутому стані має габарити 6,1х2х1,4 м, розкриє 600-ватні сонячні панелі, щоб отримати енергію для запуску систем.

Нерухомий, але оснащений щупом, InSight згодом пробурить ґрунт до глибини 6 м. За 728 земних днів місії в NASA розраховують зняти з апарату близько 29 Гб даних, які можуть пролити світло на еволюцію кам'янистих планет, включаючи Землю.

Без урахування вартості ракети і витрат європартнерів, вартість місії - близько $500 млн. Запуск InSight планували ще навесні 2016-го, проте через несправність в зонді його довелося відтермінувати.

InSight - місія з вивчення внутрішньої будови, тектонічної і сейсмоактивності на Марсі на другому за величиною вулканічному районі планети - нагір'я Елізій. Розробляли зонд в Лабораторії реактивного руху NASA - тієї самої, звідки вийшли марсоходи Spirit, Opportunity і Curiosity, збирали його інженери Lockheed Martin.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram