ГоловнаТехнології

Tesla презентувала свою першу електровантажівку

Наприкінці презентації Маск показав спорткар, який розганяється до майже 100 км/год за 1,9 секунди. 

Tesla презентувала свою першу електровантажівку
Фото: https://twitter.com/tesla

Американська приватна компанія Tesla Motors презентувала в Каліфорнії прототип своєї першої електричної вантажівки Tesla Semi Truck, яка стане екологічною альтернативою традиційним дизельним машинам.

Виступаючи в ангарі компанії в каліфорнійському місті Хортон, засновник і виконавчий директор компанії Ілон Маск зазначив, що створення електричної вантажівки стало новим кроком у напрямі, який звільнить економіку від використання викопного палива, пише РБК.

За словами Маска, вантажівку Tesla сконструйовано як кулю. Автомобіль може проїхати на одній зарядці 804,5 км при повному завантаженні й на максимально можливих швидкостях. Маск наголосив, що завдяки таким характеристикам водії зможуть доїхати до пункту призначення і повернутися назад без зупинок на дозаправлення, оскільки довжина переважної кількості вантажних маршрутів становить 338 км. Усього автомобіль можна буде завантажити на 36 тонн. 

Для того щоб зарядити автомобіль, водію доведеться зробити як мінімум півгодинну перерву в роботі та руху: 30 хвилин заряджання на електростанції дадуть можливість забезпечити вантажівці 643,6 км проїзду. Фура має чотири незалежні один від одного двигуни, які забезпечують роботу кожного з чотирьох коліс.

Tesla Semi Track, як зазначив Маск, зможе розігнатися до 96 км/год за перші п'ять секунд руху без вантажу, при максимальному ж завантаженні, дозволеному на автомагістралях у США - 36 тонн, машина досягне такої швидкості на спідометрі за 20 секунд.

Новий автомобіль сконструйовано з водійською кабіною для однієї людини. Сидіння розташовується по центру, справа та зліва від керма встановлено два сенсорні монітори з основними показниками - швидкості, рівня зарядки батареї і под. Також на ці екрани виводиться картинка із ситуацією на дорозі, якою рухатиметься автомобіль.

На вантажівці встановлено останню напівавтономну систему Tesla, яка дає змогу тримати транспортний засіб у своїй смузі, переходити на інші смуги та змінювати одну автостраду на іншу без втручання в процес керування людини.

Доправлення вантажів на Tesla, стверджує Ілон Маск, коштуватиме $ 0,85 на милю (1,609 км), тоді як послуги дизельних вантажівок коштуюють приблизно $ 1,51. Серійне виробництво електрофур почнеться 2019 року. Аналітики своєю чергою припускають, що реальна поставка автомобілів почнеться не раніше як 2020 року. Вартості електрофури її творці поки що не назвали. 

Після презентації вантажівки в залі, де проходив захід, творець Ілон Маск також показав нову легкову модель Tesla Roadster. Це повнопривідний спортивний автомобіль з відкидним прозорим дахом, що розганяється до майже 100 км/год за 1,9 секунди.

На одній зарядці спорткар зможе проїхати до 1 тис. км, максимальна швидкість - до 400 км/год. У машині поміститься четверо пасажирів. Продажі Roadster компанія планує почати 2020 року, ціна базової моделі починатиметься від $ 200 тис. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram