>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Кенієць Кіпчоге став першою людиною, яка пробігла марафон менш ніж за дві години

Бігун подолав дистанцію за 1 годину 59 хвилин і 40 секунд.

Еліуд Кіпчоге
Фото: EPA/UPG
Еліуд Кіпчоге

Легендарний кенійський бігун Еліуд Кіпчоге в суботу, 12 жовтня, подолав марафонську дистанцію менш ніж за дві години - за рекордні 1 годину 59 хвилин і 40,2 секунди. Так, він побив власний рекорд на 20 секунд, пише BBC.

Офіційний світовий рекорд, встановлений раніше на марафонській дистанції, належить Кіпчоге і становить 2:01:39. Він був встановлений 16 вересня 2018 року на Берлінському марафоні.

Однак як офіційні рекорди зараховуються результати забігів на відкритих змаганнях. Забіг Кіпчоге у Відні таким не був і тому зареєстрований не буде.

"Забіг у Берліні [Берлінський марафон 2018 року] і забіг у Відні - речі абсолютно різні. У Берліні - біжиш і б'єш світовий рекорд. У Відні - біжиш і створюєш історію. Це як перша людина на Місяці. Я біжу, щоб показати, що немає жодних перешкод для людини", - сказав перед забігом Еліуд Кіпчоге.

З першої спроби кенійського бігуна подолати двогодинну межу на дистанції 42,2 км минуло понад два роки. Тоді, 6 травня 2017 року, Кіпчоге пробіг марафонську дистанцію в італійському Монці за 2:00:25.

Хоча до поставленої мети Кіпчоге не вистачило 26 секунд, він встановив неофіційний світовий рекорд, до якого ніхто з його суперників раніше навіть не наблизився.

Забіг у Відні відбувся в рамках проєкту Ineos 1:59 Challenge, який фінансується британським бізнесменом, власником нафтохімічної компанії Ineos Джимом Редкліффом.

Марафон у Відні, як і забіг в Італії, не входить в програму IAAF і був організований виключно для того, щоб мета - 42,2 км за 1:59 - була досягнута.

Кіпчоге біг по спеціально підготовленій трасі - 4,4 разу по колу 9,6 км.

Під час вибору місця для проведення марафону враховувалося розташування над рівнем моря (Відень розташований на висоті 165 метрів над рівнем моря), мінімальна різниця в часових поясах з тренувальним табором Кіпчоге в Кенії (з Віднем - година різниці), також організатори забігу шукали максимально плоску трасу без різких поворотів і з хорошим покриттям.

Крім того, погодні умови, за словами організаторів, мали бути ідеальними: ні спекотна погода, ні холод для такого забігу не підходять. Ідеальною погодою, зі слів організаторів, є температура в районі 10 градусів за Цельсієм і низька вологість. Саме така погода спостерігалася в суботу вранці у Відні.

Як і два роки тому, Кіпчоге біг у супроводі 41 пейсмейкера, які по черзі змінювали один одного. Всі пейсмейкери - найсильніші бігуни світу, серед них - швейцарець Жульєн Вандерс, австралійці Джек Рейнер і Бретт Робінсон, а також норвезькі бігуни - брати Інгебрігтсени.

Напої та гелі Кіпчоге передавали супроводжувачі на велосипедах. Тому спортсмен не втрачав часу, зупиняючись або сповільнюючись на пунктах харчування, як це зазвичай відбувається на марафонах.

Згідно з правилами IAAF, супровід пейсмейкерів і така допомога в організації харчування під час забігу неприпустимі, саме тому забіг у Відні не входить в програму IAAF, і новий рекорд Кіпчоге також буде неофіційним, як і рекорд на трасі в Монці. Однак це анітрохи не применшує значення події, впевнений Кіпчоге.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram